🚨 Z důvodu odstávky elektřiny máme v pátek 26.4. zavřeno. 🚨

iPad 10 nebo iPad Air? Poradíme, který Apple tablet koupit

iPad 10 nebo iPad Air? Po uvedení 10. generace základního Apple tabletu je to otázka, kterou si pokládá mnoho uživatelů. Náš článek vám pomůže s výběrem.

Díky stejnému designu, velikosti displeje, kamerovému systému a dalším vlastnostem se základní iPad nyní více než kdy jindy podobá iPadu Air. Jak přesně se obě zařízení liší a které byste si měli koupit, když je mezi nimi rozdíl jen 4 500 Kč?

iPad 10. generace, jehož cena nyní začíná na 14 490 korunách, je dražší než jeho předchůdce, který pořídíte za 10 490 Kč (cena se nepatrně zvýšila o 500 Kč od jeho uvedení). To znamená, že iPad 10. generace je jen o 4 500 Kč levnější než iPad Air s počáteční cenou 18 990 Kč. Ten Apple uvedl na trh na začátku tohoto roku. Fakticky se tak iPad 10 stává novým zařízením uprostřed mezi iPadem 9. generace a iPadem Air s kombinací funkcí z obou zařízení.

iPad 10 nebo iPad Air?

iPad 10 završuje proměnu produktové řady iPadů směrem k plochému vzhledu s hranatými okraji, bez domovského tlačítka a s celoobrazovkovým designem se zaoblenými rohy. Díky naprosto stejné velikosti displeje a identickým funkcím, jako je horní tlačítko s Touch ID, USB-C port a 5G připojení, může nyní mnoho potenciálních zákazníků uvažovat o koupi standardního iPadu místo iPadu Air. Mezi zařízeními je však více rozdílů, než se na první pohled zdá.

Díky čipu M1 a dvojnásobnému množství paměti je iPad Air mnohem výkonnější než iPad 10. generace. V kombinaci s pokročilejším displejem, podporou 2. generace Apple Pencil, tenčím a lehčím designem a dokonce i odlišným výběrem barevných variant má mnoho uživatelů stále dobré důvody, proč dát přednost iPadu Air.

Měli byste tedy uvažovat o koupi iPadu 10. generace, abyste ušetřili, nebo využijete raději iPad Air? Tento článek slouží jako přehledný způsob, jak zjistit všechny podobnosti a rozdíly mezi oběma zařízeními.

Stejné funkce obou zařízení

Kromě designu sdílejí oba iPady většinu základních funkcí, a to i včetně možností ukládání dat:

  • Apple Silicon čip s 16jádrovým procesorem Neural Engine, vyrobený 5nm procesem
  • 10,9palcový displej Liquid Retina (rozlišení 2360 × 1640 při 264 ppi) s technologií True Tone a maximálním jasem 500 nitů (typický)
  • Oleofobní povrchová úprava odolná proti otiskům prstů
  • 12MP širokoúhlý zadní fotoaparát s clonou f/1,8, digitální zoom až 5x, Smart HDR 3 pro fotografie, záznam videa v rozlišení 4K při 24 fps, 25 fps, 30 fps nebo 60 fps, rozšířený dynamický rozsah pro video až do 30 fps, 3x zoom videa, podpora Slo-mo videa pro 1080p při 120 fps nebo 240 fps a časosběrné video se stabilizací
  • 12Mpx ultraširokoúhlý přední fotoaparát s clonou f/2,4, 2x zoom, Center Stage, Retina Flash, Smart HDR 3 pro fotografie, rozšířený dynamický rozsah pro video až do 30 snímků za sekundu, kinematografická stabilizace videa
  • Horní tlačítko s Touch ID
  • Zvuk na šířku se dvěma reproduktory
  • USB-C port
  • 5G připojení u mobilních modelů
  • Výdrž baterie až 10 hodin
  • Možnosti úložiště 64 GB a 256 GB

Odlišnosti obou zařízení

Hlavní rozdíl mezi oběma iPady je v jejich čipech a množství paměti, takže pokud plánujete iPad používat na náročnější úlohy, jako je 3D grafika, pokročilé úpravy fotografií a hraní her, bude iPad Air rozhodně lepší volbou. Speciální mediální engine čipu M1 bude užitečný zejména při editaci videa a podporuje Stage Manager, novou možnost multitaskingu.

iPad 10

iPad Air 5. generace

Čip A14 Bionic Čip M1
6jádrový procesor se 2 výkonnými a 4 úspornými jádry 8jádrový procesor se 4 výkonnými a 4 úspornými jádry
4jádrový GPU 8jádrový GPU, Media engine pro kódování, dekódování videa a hardwarová akcelerace kodeků H.264 a HEVC
4 GB RAM 8 GB RAM
sRGB displej displej s širokým barevným rozsahem (P3)
12MP ultraširokoúhlý přední fotoaparát na šířku Plně laminovaný displej s antireflexní vrstvou
Bluetooth 5.2 12MP portrétní ultraširokoúhlá přední kamera
Podpora Apple Pencil 1. generace (pro spárování a nabíjení je nutný adaptér) Bluetooth 5.0
Podpora klávesnice Magic Keyboard Folio Podpora funkce Stage Manager v systému iPadOS 16
Tloušťka 7 mm Podpora Apple Pencil 2. generace
Hmotnost 477/481 gramů Podpora Magic Keyboard a Smart Keyboard Folio
Stříbrná, růžová, modrá a žlutá barva Tloušťka 6,1 mm
Cena začíná na 14 490 Kč Hmotnost 461/462 gramů
  Barevné varianty vesmírně šedá, hvězdně bílá, růžová, fialová, modrá
  Cena začíná na 18 990 Kč

 

Displej iPadu 10. generace postrádá široký barevný rozsah P3, plnou laminaci a antireflexní vrstvu. I když tyto aspekty pravděpodobně nebudou hlavními důvody, proč dát přednost iPadu Air, stojí za to je mít na paměti, když se snažíte ospravedlnit skok o 4 500 Kč na dražší zařízení.

iPad Air je nepatrně tenčí a lehčí, přičemž rozdíly jsou tak malé, že pro většinu zákazníků nejsou důležité, ale tlumenější odstíny jeho barevných variant jej mohou učinit více či méně atraktivním na základě vašich osobních preferencí.

Jediným smyslem, v němž je iPad podstatně lepší než iPad Air, je připojení Bluetooth 5.2, ale to je velmi malý rozdíl. Přední kamera na šířku může poskytnout lepší zážitek z videohovorů, ale samotný hardware kamery je totožný.

Klíčovým faktorem je také podpora Apple Pencil. Podpora Apple Pencil první generace je pro iPad 10. generace velkou nevýhodou, a to i kvůli tomu, že ke spárování a nabíjení je potřeba adaptér. Apple Pencil první generace je také delší a těžší, má krytku, kterou je třeba kvůli nabíjení sejmout, a nelze ho magneticky přichytit k boku iPadu pro uložení, což by mohly být důležité faktory pro ty, kdo mají sklon věci ztrácet. Lidé, kteří plánují Apple Pencil intenzivně používat k úkolům, jako je psaní poznámek a ilustrování, budou mít s iPadem Air nepochybně výrazně lepší zkušenosti.

Obě zařízení sice podporují externí klávesnice, ale jejich přednosti se liší. Magic Keyboard Folio iPadu 10. generace bude lepší pro ty, kdo píší na stole, kdo dávají přednost funkčním klávesám, a pro ty, kdo chtějí klávesnici snadno odpojit, ale iPad nechat opřený o povrch. Zatímco Magic Keyboard iPadu Air je lepší pro ty, kdo píší na klíně, a pro ty, kdo chtějí podsvícení.

Jaký iPad koupit?

Teoreticky je iPad Air díky M1 čipu, 4 GB dodatečné paměti, speciálnímu media enginu, Stage Manageru pro multitasking, lepšímu displeji a mnohem lepšímu využití tužky Apple Pencil atraktivnější, ale v praxi uživatelé pravděpodobně nepocítí mezi zařízeními velký rozdíl. Pokud nemáte specifické potřeby pro přidané funkce iPadu Air, vyplatí se ušetřit 4 500 Kč a koupit iPad 10. generace.