Jak ověřit záruku na iPhone a na co máte nárok

Jak ověřit záruku na iPhone jednoduše a rychle? Nemusíte hledat účet od prodejce. Přes web nebo rovnou v Apple telefonu zjistíte, jestli je záruka aktivní.

Záruka, na kterou máte ze zákona nárok, je vždy dvouletá. Na českém trhu to ani nemůže být jinak a stát obchodníkům nařizuje, aby nové zařízení vždy prodával i ze zmíněnou letou zárukou. U použitých nebo repasovaných produktů to ale může být jinak. Tak jako tak, i samotný Apple vám po zakoupení produktu dá svou vlastní záruku. Konkrétně u iPhonu, který bude většinu čtenářů zajímat, je od Applu garantovaný rok. Apple záruka nabízí ještě více výhod než ta nejběžnější od prodejce.

Jak ověřit záruku na iPhone

Většina z nás si doma schovává záruční listy, většinou stačí faktura. Někdo už přešel na elektronickou evidenci a vždy si účet oskenuje. Provést to můžete s fotoaparátem iPhonu, který neslouží jen na krásné fotky a v případě kurzu focení iPhonem budou ještě lepší. Je vlastně jedno, jak, ale vždy se jedná o dokument od prodejce zařízení. V tomto případě se jedná o standardní 2letou záruku u prodejce, na kterou má každý nárok. Společně s ní ale od data aktivace zařízení začne běžet jednoletá omezená záruka Apple. Ta poskytuje navíc některé služby a nemusíte nijak dokazovat, že zařízení jste skutečně koupili. Vztahuje se totiž na sériové číslo a to snadno dohledáte.

Způsobů, jak si ověřit aktivní omezenou záruku Apple, je hned několik. Podívejte se, jak snadno vše zjistit:

Na webu

Omezená záruka Apple

Po přihlášení s Apple ID

Podobně zjistíte podrobnosti své záruky po přihlášení svým Apple ID účtem na webové stránce. Přesné pokyny jsou tyto:

  • Jděte na webovou stránku mysupport.apple.com.
  • Zadejte své přihlašovací údaje k Apple ID, pod kterým je zařízení vedeno.
  • Vyberte své zařízení z účtu.

Apple ID záruka iPhone

V Nastavení iPhonu

V aplikaci Nastavení snadno zjistíte, jak jste na tom s roční Apple zárukou. Postupujte dle těchto pokynů:

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • Jděte do Obecné -> Informace.
  • Vyberte název programu AppleCare. Pokud ho nevidíte, zobrazte další informace klepnutím na Omezená záruka nebo Krytí vypršelo.

Apple záruka iPhone

Rychle tedy můžete zjistit, zda vaše zařízení stále spadá do jednoleté Apple záruky. Využít můžete 3 způsoby. Pokud nikde nevidíte, že byste měli nárok na tuto záruku, nebo se informace o zařízení vůbec nezobrazuje, kontaktujte Apple podporu.

Co záruka kryje

Tak jako u klasické 2leté záruky, i Omezená záruka Apple kryje po dobu jednoho roku od aktivace zařízení vady, které mohly vzniknout při zpracování produktu. Stejně tak ve chvíli, kdy vám přestane fungovat reproduktor, mikrofon nebo třeba fotoaparát, tak můžete zanést svůj iPhone do autorizovaného servisu. I tady platí ale omezení, která skýtá i zmíňená 2letá záruka garantovaná prodejcem. Když vám iPhone vypadne z ruky a rozbije se displej, utopíte ho v řece nebo jinak s telefonem nebezpečně zacházíte, nebude záruka uznána. 

Dávejte tak na svůj telefon pozor, i když máte ověřeno, že spadáte do prvního roku omezené záruky Apple. Pokud chcete předejít nákladné opravě telefonu v případě vaší nešikovnosti, raději si sjednejte pojištění.

Jak probíhá reklamace

Po ověření vaší jednoleté záruky můžete rovnou navštívit autorizovaný Apple servis. Tam od vás nebudou nic potřebovat. Zjistí z telefonu jeho sériové číslo a začnou hned jednat. Pokud budete mít na reklamaci nárok, technici telefon opraví nebo ho vymění za nový kus. I tady platí maximální 30denní lhůta na provedení opravy, ale většinou je hotovo do několika dní. 

Možná vás napadne, že si tímto způsobem budete moct těsně před rokem od aktivace vašeho iPhonu nechat bezplatně vyměnit baterii. Je to součást iPhonu, která nejrychleji zastará a její výdrž už po roce může značně klesnout. Vše záleží na četnosti používání iPhonu. V tomto případě ale budete mít smůlu, protože baterie, stejně jako třeba prasklý displej nebo jiné vámi zaviněné poškození, nespadá do záručních podmínek. I proto nabízíme výměnu baterie v MobileGearu. Podívejte se do sekce Apple servis, kde si rychle najdete cenu výměny pro vás model iPhonu.