Jak se starat o svůj zánovní iPhone? Dbejte na čistotu a baterii

Zánovní iPhone může sloužit ještě pěkných pár let. Nemusíte každý rok kupovat nový a když se k němu budete dobře chovat, vydrží ještě déle. Přečtěte si naše tipy.

iPhony vydrží dlouho v dobré kondici a to je také hlavní důvod, proč Apple telefony mají takový úspěch. Materiály, ze kterých je tělo telefonu zpracované, jsou odolné a poslouží roky. Proč ale iPhonu ještě trochu životnost neprodloužit? Stačí znát pár tipů a můžete se dostat i na dvojnásobek původní životnosti. Pojďme na to.

Zánovní iPhone nevydrží dlouho na baterii

Použitý iPhone samozřejmě nevydrží na jedno nabití tak dlouho, jako ten úplně nový. Baterie v Apple telefonech je koncipovaná tak, aby vydržela kolem 500 nabití a poté stále dosahuje slušné kapacity. Výdrž ale ovlivňuje více faktorů a například časté vystavování extrémním teplotám nebo špatný přístup k nabíjení může výdrž hodně zkrátit. Proto dbejte na to, abyste telefon moc často nepoužívali v mrazech a teplotách překračujících 35 °C. V případě nabíjení pak sledujte, ať úroveň nabití nepoklesne pod 20 %. V tomto pásmu se baterie degraduje a proto jí dobijte vždy před poklesem na kritickou úroveň. Naopak nabíjení přes noc nevadí. Zařízení se nepřebije a samo dobíjení po dosažení 100 % zastaví a přepne se na udržovací režim.

Zánovní iPhone nabíjeníKdyž výše uvedené postupy dodržíte, baterie nebude tak rychle stárnout. Když už je ale pozdě a cítíte, že výdrž není dobrá, můžete vše zkontrolovat. Jděte do Nastavení - Baterie - Kondice baterie a tam se podívejte, kolika procent dosahuje. Pokud je hodnota pod 80 % můžete přistoupit k výměně baterie. Například u nás v Apple servisu, kam stačí poslat zařízení na naše náklady. Nad touto úrovní nemá výměna smysl, protože výdrž o moc neprodloužíte.

Důležité body pro maximalizaci výdrže baterie:

  • Mějte vždy poslední aktualizaci iOS
  • Vyhýbejte se použití iPhonu v extrémních teplotách (pod 0 °C a nad 35 °C)
  • Pokud je při nabíjení iPhone příliš horký, sundejte z něj kryt
  • Při dlouhém nepoužívání dobijte baterii iPhonu na polovinu a vypněte jej
  • Nabíjení přes noc baterii neublíží

Čistota půl zdraví

Péče o baterii je důležitá, ale neméně je důležité se starat o čistotu telefonu. Použitý iPhone se za dobu svého života setká s množstvím špíny a i když se to nezdá, stačí pár týdnů a některé části budou zanesené prachem a špínou. Rozhodně to neznamená, že jste nepořádní nebo že se nemyjete. I když budete maximálně obezřetní, tak se špína s iPhonem prostě setká a to velmi brzy. Nejvíce jsou náchylné na ulpívání prachu záhyby a konektory. Vespod lightning port a otvory pro mikrofony a reproduktor. Nahoře zase sluchátko, do kterého se prach vyloženě zamiluje.

Jak vyčistit iPhoneHladké povrchy iPhonu vyčistíte poměrně snadno. Stačí k tomu hadřík z mikrovlákna, který nepouští vlákna a namočíte ho do čisté vody. Nejlépe do destilované, ale z kohoutku bude stačit. Když je špína urputná, můžete použít i vodu s trochou mýdla. Dávejte při tom pozor, aby se do otvorů nedostala vlhkost. Novější iPhony (od verze 7) jsou sice voděodolné, ale jistotu mít nemůžete. Hlavně ale nepoužívejte žádné chemické čistící prostředky a raději se vyhněte i populárnímu stlačenému vzduchu.

Se záhyby a otvory už je to složitější. Když se hadříkem nedostanete hlouběji, dobře poslouží zubní kartáček. Ten s nejměkčími štětinami. Využít můžete i jiné měkké štětiny, jako například ty k holícím strojkům. Pro úplně dokonalé vyčištění zase doporučujeme použít trochu vody a úplně nejlépe té ddestilované. Jemně pak kartáčkem přejíždějte přes otvory reproduktoru a mikrofonu.