Výměna baterie iPhone dostane zase do formy. Kolik stojí?

Výměna baterie iPhone čeká až po několika letech. Při správném používání můžete její výdrž i znatelně prodloužit. Jak se k ní chovat a kam pak zajít na výměnu?

Nejméně odolnou částí Apple telefonů, jsou baterie. Ne jinak je tomu u konkurence, takže se není čemu divit. Lithium-iontová baterie, které Apple používá a ještě určitě spoustu let bude, mají své výhody, ale i nevýhody. Je tak dobré vědět, jak je využít na maximum a oddálit výměnu baterie na co nejdelší časový úsek. Výměna baterky v iPhonu sice není nákladnou záležitostí, ale něco stejně stojí. U nás navíc dostanete slevu na výměnu baterie při koupi zánovního iPhonu.

Jak se k baterii chovat

Před samotnou výměnou je dobré znát preventivní opatření a chovat se k baterii tak, aby co nejdéle vydržela. Apple dává na svém webu několik doporučení, co přesně dělat. V zásadě jsou ale tipy na prodloužení výdrže baterie stejné pro tento typ akumulátorů. Mějte tak na paměti, že:

  • Vždy mějte v telefonu nejnovější operační systém, v tomto případě iOS.
  • Vyhábejte se extrémním teplotám. Optimálních je 16 až 22 °C, ještě přijatelných 0 až 35 °C a skladovat ve vypnutém stavu můžete iPhone v rozmezí -20 až 45 °C.
  • Při větším zahřívání u nabíjení z iPhonu sundejte kryt.
  • Pokud bude iPhone delší dobu vypnutý a nebude se používat, nabijte ho na 50 %.
  • Mějte nastavený automatický jas displeje. Provedete v Nastavení > Zpřístupnění > Displej a velikost textu > Automatický jas.
  • Při poklesu baterie pod 20 % se objeví možnost zapnout Režim nízké spotřeby. Ten lze zapnout i přes Nastavení > Baterie > Režim nízké spotřeby nebo přes Ovládací centrum.
  • Nenechávejte iPhone úplně vybít a zapojujte ho do nabíječky dříve než dojde k poklesu pod 20 %.
  • Nemusíte se bát, ře dlouhé nabíjení (například přes noc) baterii poškodí. Jakmile dosáhne 100 %, přepne se do udržovacího režimu.

Pokud budete tyto tipy dodržovat, můžete výrazně prodloužit výdrž baterie iPhonu. V opačném případě během pár let bude výdrž znatelně nižší a nezbyde nic jiného než si baterii nechat vyměnit.

Výměna baterie iPhone nakopne

A kdy na výměnu baterie přistoupit? Můžete si nechat poradit přímo v Apple servisu, ale snadno to zjistíte i sami. Podívejte se do Nastavení > Baterie > Kondice baterie. Tam uvidíte v procentech maximálmní kapacitu baterie. Pokud má 100 %, je nová. Při poklesu pod 80 % už je doporučováno jí vyměnit. Když ale bude například 90 %, můžete pocítit, že iPhone už budete nabíjet častěji.

Vše, co je nad 80 %, je na vás. Můžete přijít k nám a nechat si vyměnit baterii i skoro novou, pokud si myslíte, že by telefon měl vydržet déle nabitý. Před tím si ale přečtěte tento článek a zkuste se řídit našimi tipy. Pod 80 % pak doporučujeme baterii vyměnit vždy. Nemusí se citelně snížit její výdrž a při ne tak častém používání to ani nemusíte poznat. Problém ale může nastat v její nestálosti a telefon se může začít časem vypínat. 

Kolik stojí výměna baterie?

Výměna baterie v iPhonu není drahou záležitostí. Vnitřní Li-Ion moduly se běžně používají ve spotřební elektronice a nejsou nijak složité na výrobu. Z našeho ceníku tak můžeme zmínit iPhone 6, u kterého za 749 Kč provedeme odborně výměnu bateriového akumulátoru. U novějšího iPhonu 11, který je aktuálně starý něco přes 2 roky a ještě by tedy u něj měla být originální baterie s dobrou výdrží, je cena 1490 Kč.

Zkráceně tak můžeme dpoporučit, ať se o baterii co nejlépe staráte. A když už je po několika letech výrazně zkrácena její výdrž, přijďte k nám a za přijatelnou cenu provedeme výměnu.