Využívejte tyto funkce, ať je váš iPhone v bezpečí

iPhone má poměrně dost vestavěných bezpečnostních funkcí, které jsou navrženy tak, aby vás chránily, a vzhledem k blížícím se silvestrovským večírkům se možná vyplatí osvěžit si, co váš iPhone umí a jaké možnosti můžete povolit, abyste se ochránili.

Ochrana před odcizením zařízení

Ochrana před odcizením zařízení chrání vaše data v případě, že vám někdo ukradne iPhone a náhodou zná váš přístupový kód. Začátkem tohoto roku se objevily zprávy o zlodějích, kteří před krádeží iPhonu špehovali přístupový kód oběti a získali tak přístup k funkci Najít, heslům v iCloud Klíčence, bankovním účtům a dalším.

Při ochraně před odcizením zařízení je k zobrazení hesel v iCloud Keychain, vypnutí režimu ztráty, vymazání obsahu a nastavení, použití uložených platebních metod v Safari a podání žádosti o kartu Apple Card nebo jejímu zobrazení nutné ověření pomocí Face ID nebo Touch ID. Pro změnu hesla Apple ID, změnu přístupového kódu iPhonu, odstranění Face ID/Touch ID a vypnutí funkce Najít je vyžadováno ověření a hodinová čekací doba.

iOS 17.3

Ochrana před odcizením zařízení je ve skutečnosti funkcí systému iOS 17.3, takže k jejímu použití je třeba provést několik dalších kroků. Musíte si stáhnout a nainstalovat veřejnou beta verzi systému iOS 17.3 z webových stránek beta softwaru společnosti Apple a postupovat podle pokynů. Je to trochu obtížné, ale pokud se chystáte být na veřejnosti a pít, ochrana před odcizením zařízení se pro jistotu vyplatí.

Poznámka: Apple nedoporučuje instalovat beta software na primární zařízení a existuje možnost, že instalace může způsobit problémy s vaším iPhonem. Nezaznamenali jsme zprávy o tom, že by iOS 17.3 způsoboval problémy, ale než se rozhodnete pro beta verzi, stojí za to zvážit výhody a nevýhody.

Funkce Doprovod

Pokud se někam chystáte, můžete pomocí funkce Check In ve Zprávách dát důvěryhodnému příteli nebo členovi rodiny vědět, kam jdete a kdy byste měli dorazit.

iOS Doprovod

Když se vydáte na cestu, zapněte funkci Doprovod, která bude sledovat váš postup. Pokud se po cestě zastavíte, Zprávy vás vyzvou, abyste zjistili, co se děje, a pokud neodpovíte, budou důvěryhodné osobě sděleny užitečné informace, jako je úroveň nabití baterie, poloha, ujetá trasa, místo posledního odemknutí iPhonu a stav mobilního telefonu.

Funkce Check In zajišťuje, že na vás někdo na dálku dohlíží, a pokud se stanete účastníkem nehody, budete obtěžováni nebo se dostanete do jiných potíží, poskytne vám podrobné informace, které lze použít k vašemu nalezení.

Použijte funkci Najít

Prostřednictvím Find My můžete také poskytnout důvěryhodnému příteli nebo členovi rodiny přístup ke své poloze. Přejděte do aplikace Najít, vyberte kartu Lidé a klepněte na možnost Sdílet mou polohu.

Najít iOS 17

S iPhonem 15 a čipem Ultra Wideband druhé generace lze funkci Find My použít k vyhledání přátel v davu, pokud se nacházíte například na koncertě. Všimněte si, že obě osoby musí mít model iPhone 15.

Zdravotní ID

Zkontrolujte, zda jsou vaše zdravotní údaje v aplikaci Zdraví aktuální. Klepněte na svůj profil a poté přejděte na položku Zdravotní ID a aktualizujte své informace.

Zdravotní ID iPhone

Někdo tak může rychle zjistit vaše jméno, věk, alergie a kontakty pro případ nouze a tyto údaje lze zobrazit, i když je iPhone zamčený.

Bezpečnostní kontrola

Čas od času je dobré použít funkci Safety Check v iPhonu, abyste zjistili, s kým sdílíte data a kdo vás může sledovat. Otevřete aplikaci Nastavení, přejděte do části Soukromí a zabezpečení, sjeďte dolů a klepněte na položku Bezpečnostní kontrola.

iOS 17 Bezpečnostní kontrola

V případě nouze můžete použít možnost Nouzový reeset, ale pro kontrolu raději klepněte na možnost Správa sdílení a přístupu. Zobrazí se vám, kdo může vidět vaši polohu, které aplikace mají přístup k údajům o vaší poloze, s kým sdílíte fotoalba, s kým sdílíte poznámky, všechna zařízení přihlášená k vašemu Apple ID a další.

Funkce, o kterých je dobré vědět

  • Tísňové volání SOS - pokud na iPhonu stisknete a podržíte boční tlačítko a jedno z tlačítek hlasitosti, můžete skrytě zavolat na tísňovou linku. K dispozici je také možnost pětkrát stisknout boční tlačítko a zavolat, což je ještě jednodušší způsob. Nastavení SOS upravíte v nabídce Nastavení > Tíseň SOS.
  • Tísňové SOS na hodinkách Apple Watch - Chcete-li na hodinkách Apple Watch kontaktovat tísňové služby, podržte boční tlačítko, dokud se nezobrazí posuvník tísňového volání, a pak jej přetáhněte, abyste mohli volat.
  • Detekce havárie - Detekce havárie kontaktuje místní záchranné služby, pokud je detekována havárie. Ve výchozím nastavení je zapnutá, ale dvakrát zkontrolujte, zda je zapnutá v nabídce Nastavení > Tíseň SOS > Volání po těžké nehodě.
  • Satelitní SOS - V odlehlých oblastech, kde nemáte signál, můžete v případě nouze využít satelitní připojení a přivolat pomoc. Je to funkce dostupná v modelech iPhone 14 a 15. Upozorňujeme, že pro nejlepší spojení je třeba být venku a mít přímý výhled na oblohu.
  • Použití Siri - Siri můžete požádat, aby zavolala 112 (nebo místní číslo tísňového volání).