Mac Pro Apple Silicon čip brutálně zrychlí. Čeká se 32 jader

Mac Pro Apple Silicon dostane nejpozději příští rok. Už teď se hovoří o možnostech nového procesoru a spekuluje se o 32 výkonných jádrech a 128 grafických jednotkách.

Mac Pro s Apple Silicon čipem může obsahovat až 32 velmi výkonných jader a k nim 128 jader pro grafický výkon. Na první pohled se jedná o neuvěřitelné počty, ale je nutné si uvědomit, že jde o nejvýkonnější Apple počítač, který mnohonásobně předčí současné Macy s M1 čipy.

Mac Pro Apple Silicon předčí Intel

Apple pracuje na aktualizovaném modelu svého Macu Pro. To je informace, se kterou přišel známý leaker Mark Gurman ze serveru Bloomberg. Právě tento novinář má úspěšnost svých předpovědí kolem 89 %, takže lze předpokládat, že minimálně něco pravdy na tom bude. Než tento stroj vůbec přijde, Apple možná zvolí pozvolný přístup a ještě jej obdaří novým Intel procesorem. Je pravděpodobné, že se bude jednat o poslední aktualizaci s Intel procesory pro Apple počítače.

Mark Gurman tvrdí, že Apple má nyní připravené dva modely Macu Pro. Oba přijdou v novém designu a s 20 nebo 40 jádry CPU. Z toho bude výkonných 16, respektive 32. Něco málo jednotek tak zůstane vyhrazeno pro méně náročné operace a bude šetřit energii. U stolního Macu Pro se nebude muset řešit energetická náročnost, protože nevyužívá žádnou baterii a je vždy připojený do sítě. Úsporná jádra budou sloužit spíše pro nižší hladinu hluku a Mac nebude muset využívat tolik aktivního chlazení.

Grafika v mlze

Dále se čipy dočkají 64 nebo 128 jader GPU. Grafický výkon by tak neměl zaostávat a uvidíme, zda zvládnou konkurovat dedikovaným grafikám od AMD. Právě zde je největší Achillova pata současného SoC řešení. Jednotný čip obsahující CPU, GPU a operační paměť využívá miniaturních jader, která sice nejsou energeticky náročná, ale zároveň nemají takový výkon.

Mac Pro se má pyšnit také zcela novým designem. Někdo dokonce tvrdí, že má nostalgicky připomínat legendární Power Mac G4 Cube. Logicky ale Apple může zmenšit veškeré rozměry současného šasi. Apple Silicon čip nepotřebuje tolik prostoru a lze očekávat, že Mac Pro nebude muset být o tolik větší než je současný Mac mini.

Zdroj: Macrumors