15palcový MacBook Air má dorazit už letos. Jaký bude a proč ho pořídit?

15palcový MacBook Air se chystá. Apple chce nový model přenosného počítače uvést už ve druhém čtvrtletí letošního roku. Doplní tak menší 13palcový MacBook Air.

Podle tchajwanského serveru DigiTimes plánuje Apple vydat novou řadu MacBooku Air ve druhém čtvrtletí roku 2023. Půjde tak o doplnění současné nabídky a po delší době se v portfoliu objeví dva různé rozměry základního modelu Air. V náhledu zprávy se uvádí toto:

„V prvním čtvrtletí roku 2023 se očekává nízká dodávka MacBooků, ale ve druhém čtvrtletí dojde podle zdrojů z odvětví k vydání nové řady MacBooku Air.“

Druhé čtvrtletí trvá od dubna do června a zahrnuje každoroční vývojářskou konferenci WWDC, kterou Apple pořádá tradičně v červnu. Současný 13palcový MacBook Air s čipem M2 byl oznámen na loňské konferenci WWDC a k dispozici byl v červenci.

15palcový displej se právě vyrábí

Tato informace přichází jen den poté, co analytik displejů Ross Young uvedl, že dodavatelský řetězec Applu zahájil tento měsíc výrobu zobrazovacích panelů pro větší 15palcový MacBook Air. Young odhaduje, že nový MacBook Air bude uveden na trh počátkem dubna, což by odpovídalo dnes uvedenému časovému rámci druhého čtvrtletí.

Nová velikost 15palcového displeje by byla pro MacBook Air největší v historii a pravděpodobně by se nabízela vedle 13palcového modelu. Vzhledem k tomu, že DigiTimes zmiňuje, že bude uvedena nová řada MacBooků Air, je možné, že Apple plánuje oznámit jak 13palcový, tak 15palcový model, ale to zatím není jisté.

Apple M3 se chystá

Není jasné, zda by 15palcový MacBook Air byl vybaven čipem M2 nebo novou generací čipu M3 založenou na 3nm technologii, která zatím nebyla oznámena. Partner Applu pro výrobu TSMC zahájil v prosinci hromadnou výrobu 3nm čipů, ale není jasné, zda by byl čip M3 připraven k uvedení na trh do druhého čtvrtletí. Apple ještě musí oznámit špičkový čip M2 Ultra pro nový Mac Pro jako poslední čip řady M2 a pravděpodobně bude chtít tento čip oznámit před uvedením M3.

Apple M3

DigiTimes dříve informovalo, že Apple plánuje oznámit nový MacBook Air s čipem M3 ve druhé polovině roku 2023. Tento web má ale ve srovnání s renomovanějšími zdroji, jako jsou Ming-Chi Kuo a Mark Gurman, poměrně nespolehlivou historii.

Funkce 15palcového MacBooku Air

Co se týče ostatních funkcí, očekáváme, že nový model bude podobný 13palcovému Airu. Pravděpodobně bude vybaven 256GB úložištěm a 8 GB RAM v základním modelu. Ostatní varianty budou nabízené s 512GB a 1TB úložištěm. K dispozici bude i s operační pamětí 16 GB a 24 GB. Pravděpodobně bude mít také nabíjecí port MagSafe a dva porty Thunderbolt 4 a kameru FaceTime s rozlišením 1080p. A konečně, nový Air se bude pravděpodobně dodávat s novým dvouportovým 35W Apple adaptérem.

Cena

Abychom si udělali představu o ceně nového 15palcového MacBooku Air, můžeme se podívat na ceny současné řady MacBooků.

  • 13palcový MacBook Air M2: 36 990 Kč nebo 45 990 Kč.
  • 13palcový MacBook Pro M2: 38 990 Kč nebo 44 990 Kč.
  • 14palcový MacBook Pro M2 Pro: od 58 990 Kč.
  • 16palcový MacBook Pro M2 Pro: od 72 990 Kč.

Při pohledu na tuto nabídku je prvním problémem zjistit, kam by se mohl zařadit nový 15palcový MacBook. Za předpokladu, že se jedná o MacBook Air bez ventilátoru, dává uvedení 15palcového MacBooku jako náhrady za 13palcový MacBook Pro velký smysl. V takovém případě bychom očekávali, že cena bude o něco vyšší, než kolik nyní stojí 13palcový MacBook Pro, takže základ se může pohybovat od 40 000 Kč.

Pokud by se jednalo spíše o model vyšší třídy, mohla by cena začínat až na zhruba 50 000 Kč. Všimněte si, že při představení nových Maců se můžeme dočkat zvýšení cen.