Apple chce následovat ChatGPT s umělou inteligencí na iPhone

Apple dlouho odolává funkcím s umělou inteligencí. Konkurence přitom už podobné technologie používá. Systém iOS 18 ale má konečně AI přinést.

Podle Jeffa Pu, analytika hongkongské investiční společnosti Haitong International Securities, který se zabývá dodavatelským řetězcem společnosti Apple, plánuje kalifornská firma začít implementovat technologii generativní umělé inteligence do iPhonu a iPadu nejdříve koncem roku 2024.

Apple stojí před velkou výzvou a stále hodlá chránit soukromí uživatelů

Ve své zprávě Pu uvedl, že z jeho zjištění vyplývá, že Apple v roce 2023 pravděpodobně postaví několik stovek serverů s umělou inteligencí a v příštím roce podstatně více. Věří, že Apple nabídne kombinaci cloudové AI a takzvané "edge AI", která zahrnuje více zpracování dat přímo v zařízení. Dodal, že při zavádění generativní AI společností Apple bude zapotřebí trpělivosti, protože společnost zvažuje, jak používat a zpracovávat osobní údaje způsobem, který je v souladu s jejím závazkem k ochraně soukromí zákazníků.

Siri

Pokud bude dodržen časový rámec konce roku 2024, znamenalo by to, že by společnost mohla začít zavádět funkce generativní umělé inteligence počínaje systémy iOS 18 a iPadOS 18, ale teprve se ukáže, jak tuto technologii využije. Server The Information minulý měsíc informoval, že Apple plánuje začlenit do Siri velké jazykové modely, které by uživatelům umožnily automatizovat složité úkoly, což by znamenalo hlubší integraci s aplikací Zkratky. Zpráva uvádí, že tato funkce by měla být uvolněna v aktualizaci softwaru pro iPhone v příštím roce, takže by mohla být součástí systému iOS 18.

Ještě v květnu 2023 řekl generální ředitel společnosti Apple Tim Cook, že potenciál umělé inteligence je "velmi zajímavý", ale podle něj je třeba vyřešit "řadu problémů" s touto technologií. Vysvětlil, že při rozhodování o tom, jak a kdy umělou inteligenci používat, je "velmi důležité být uvážlivý a promyšlený".

Cook také uvedl, že AI a strojové učení jsou "klíčové základní technologie, které jsou nedílnou součástí prakticky každého produktu", který Apple vytvořil, a že práce s AI je pro společnost "naprosto zásadní". Cook potvrdil, že Apple experimentuje s generativní AI "již několik let".

V srpnu analytik dodavatelského řetězce Ming-Chi Kuo uvedl, že úsilí společnosti Apple v oblasti generativní umělé inteligence "výrazně zaostává za konkurencí", takže není jasné, zda je termín konec roku 2024 reálný. Je možné, že technologie bude hotová až v roce 2025 a později.

Strojové učení a AI už Apple používá

Apple již ve svých produktech používá umělou inteligenci a strojové učení pro dlouhý seznam funkcí. Umělá inteligence se používá téměř ke všemu, malou ukázku najdete níže.

  • Fotky - Apple používá strojové učení k vylepšování fotografií pořízených fotoaparátem iPhonu. Patří sem vše od nástroje Deep Fusion pro snížení šumu na snímcích až po nové nástroje portrétního režimu iPhonu 15, které umožňují zapnout portrétní snímky po pořízení fotografie.
  • Vyhledávání Spotlight - Vyhledávání Spotlight a vyhledávání v celém operačním systému iOS je poháněno umělou inteligencí.
  • Vizuální vyhledávání - Funkce, která iPhonu umožňuje rozpoznávat obsah na fotografiích, je funkcí strojového učení.
  • Detekce nehody a detekce pádu - Funkce detekce pádu a detekce nehody využívají strojové učení k tomu, aby na základě informací shromážděných různými senzory v zařízeních Apple určily, zda někdo havaroval nebo spadl.
  • EKG - EKG v hodinkách Apple Watch zkoumá údaje o srdečním rytmu a určuje, zda se u někoho pravděpodobně vyskytuje fibrilace síní.
  • Automatické opravy - Systém automatických oprav a možnosti navrhování slov v hodinkách Apple jsou založeny na strojovém učení.
  • Návrhy Siri - Když iPhone něco navrhuje, například poslat někomu narozeninovou zprávu nebo přidat událost v aplikaci Mail do Kalendáře, využívá algoritmy strojového učení.

Apple zařízení mají uvnitř speciální neuronové čipy (Neural Engine) určené právě k pohonu funkcí strojového učení.

ChatGPT je dnes všude

Popularita generativní AI prudce vzrostla v loňském roce, kdy společnost OpenAI vydala ChatGPT, chatbota, který dokáže odpovídat na otázky a další podněty. Začátkem letošního roku vydaly podobné chatboty společnosti Google a Microsoft a do této oblasti se ženou další společnosti. Chatboti jsou vyškoleni na rozsáhlých jazykových modelech, což jim umožňuje reagovat jako člověk.

V červenci Mark Gurman z agentury Bloomberg uvedl, že společnost Apple interně testuje chatbota "podobného ChatGPT" přezdívaného "Apple GPT", ale uvedl, že společnost ještě "nevymyslela jasnou strategii" pro uvolnění generativních nástrojů AI pro veřejnost.

Apple veřejně potvrdil svůj zájem o generativní umělou inteligenci a v posledních měsících se o této technologii zmínila v nabídkách pracovních míst zveřejněných na svých webových stránkách.