Apple M1 je skutečně tak výkonný procesor, jak společnost tvrdí

Apple M1 představila kalifornská společnost společně s MacBooky Air, Pro a také Macem mini. Jak skutečně výkonná je tato novinka?

Společnost Apple v úterý představila nový MacBook Air, MacBook Pro a Mac mini, který tvoří první vlnu počítačů Mac založených na Apple Silicon. Server AnandTech teď zveřejnil hluboký rozbor do zcela nového vlastního čipu Apple M1, který je srdcem nových strojů.

Apple M1 v některých oblastech drtí konkurenci

Čip M1 nebyl představen s mnoha detaily, protože Apple při uvádění novinek obvykle moc podrobností světu nesděluje. Přesto se můžeme už teď dovtípit toho, jak asi bude výkonný a s jakými procesory půjde srovnávat.

Počínaje architekturou sjednocené paměti, AnandTech poznamenává, že způsob navržení udržuje vloženou paměť na straně výpočetní matrice, spíše nad ní, což zajišťuje efektivní chlazení čipu. To naznačuje, že Apple používá 128bitovou DRAM sběrnici podobnou té, která byla nalezena v předchozích Apple čipech.

Společnost uvádí, že Apple M1 je vybaven čtyřmi vysoce výkonnými procesorovými jádry „Firestorm“ a čtyřmi výkonnými „Icestorm“ jádry. Při zkoumání jader se zdá, že čip má mezipaměť 12 MB. Oproti 8MB mezipaměti L2 v A14 – což dává smysl vzhledem k tomu, že je nyní používán čtyřmi vysoce výkonnými jádry místo dvou.

Apple vs. Intel vs. AMD

Tento článek dále porovnává výkon M1 se stávajícími procesory Intel a AMD a bere A14, který je teď v iPhonech 12, jako srovnávací čip. Také poznamenává, že s jeho větší mezipamětí očekáváme, že jádra Firestorm použitá v M1 budou ještě rychlejší. To také naznačuje tvrzení společnosti Apple, že má nejrychlejší jádro CPU na světě v podobě Apple M1.

Intel vs. Apple M1

Server AnandTech, který testuje model A14 prostřednictvím řady srovnávacích testů s modelem Rizen 9 5950X a Intel i7-1185G7, nazývá výsledky „ohromující“. Upozorňuje na to, že skutečnost, že procesor A14 v současné době soutěží s nejlepšími špičkovými designy, které architektura x86 nabízí, je prostě úžasný výkon. Vezmeme-li v úvahu graf nárůstu výkonu s jedním vláknem za posledních pět let, AnandTech naznačuje, že Intel zvýšil výkon svých čipů přibližně o 28 %. Applu se ve stejném období podařilo přiblížit 198 %.

Trajektorie výkonu u Applu a nezpochybnitelné provedení v průběhu těchto let je to, co se dnes ‌v podobě Apple Silicon‌ stalo realitou. Kdokoli, kdo se dívá na absurditu tohoto grafu, si uvědomí, že prostě nezbývalo nic jiného. Apple se musel zbavit Intelu a x86 ve prospěch své vlastní mikroarchitektury. Zůstat na stejné úrovni by znamenalo stagnaci a horší pozici vůči konkurenci.

Analýzy výkonu Apple M1 na závěr poukazují na obrovskou výhodu Applu v oblasti energetické účinnosti. Nový čip M1 bude schopen nabídnout buď výrazně prodlouženou životnost baterie, nebo výrazně vyšší výkon ve srovnání se současnou řadou MacBooků s Intelem. Společnost Apple uvedla, že přechod celé její sestavy Maců na ‌Apple Silicon bude trvat nejméně dva roky. Chystáte-li se na současnou trajektorii výkonu, budou pravděpodobně připravované návrhy čipů třídy desktopů od Apple vypadat „mimořádně působivě,“ uzavírá AnandTech.

Zdroj: Macrumors.com