Apple Watch srdeční tep hlídají neustále. Zachránily další život

Apple Watch srdeční tep sledují spolehlivě a firma se pochlubila dalším úspěchem. Hodinky odhalily arytmii a uživatel je po úspěšné operaci.

Únor je americkým měsícem srdce a společnost Apple oslavila tuto událost také v jedné své zprávě. Vypráví příběh Boba Marche, 59letého uživatele, kterému hodinky zachránily život. Upozornily totiž na nepravidelné hodnoty srdečního rytmu a kontrola u lékaře poté vedla až k úspěšné operaci.

Apple Watch srdeční tep hlídají v několika úrovních

Chytré hodinky Apple Watch už několikrát dokázaly, že jsou doslova životně důležité zařízení. Kromě přivolání okamžité pomoci se totiž hlavně zmiňují jejich schopnosti ohledně monitoringu srdečního tepu. Ten měří v pravidelných intervalech neustále a dovolují zapnout hned několik funkcí, které vás budou kontrolovat.

  • Zrychlený nebo zpomalený srdeční tep – Když zjistí, že váš srdeční tep je moc vysoký nebo nízký, dostanete oznámení. Měření se přitom provádí, pokud jste v klidu nejméně 10 minut a nevyvíjíte žádnou aktivitu.
  • Nepravidelný srdeční rytmus – Hodinky sledují také nepravidelnou činnost srdce a když zjistí nějakou nesrovnalost, budete upozorněni. Odhalí tak nebezpečnou fibrilaci síní.
  • Nízká kardiovaskulární kondice – Nejnovější funkcí je možnost nechat se upozornit na nízkou kardiovaskulární kondici. Apple Watch při sportovní aktivitě měří váš výkon a na základě věku a pohlaví vyhodnotí kardiovaskulární kondici. Ta je ohodnocena jako Nízká, Podprůměrná, Nadprůměrná nebo Vysoká. Jakmile bude nejnižší možná, dostanete notifikaci a pokud bude na této hodnotě zůstávat, hodinky vás o tom nepřestanou informovat.

Hodinky od manželky se staly zachráncem

Ve zmíněném příběhu se vyskytuje Bob a jeho žena Lori. Právě ta darovala manželovi hodinky k jejich výročí. Bob byl sportovcem ještě na vysoké škole a jako dospělý běhal také půlmaratony. Díky jeho zvídavosti tu s námi zůstal. Začal totiž zkoumat všechny funkce dárku a spustil aplikaci Srdeční tep. Překvapilo ho, že displej ukazuje 127 tepů za minutu, i když je právě v klidu. Bral to ale jako náhodu a zatím nevěnoval příliš pozornosti.

Bobovi to ale nedalo a později v ten samý den si s manželkou všiml, že údaje jsou velmi nepravidelné. Zkusil se proběhnout a tep začal klesat, pak se opět vrátil nahoru. V tu chvíli mu došlo, že o náhodu se jednat pravděpodobně nebude. Lori za pár dní naplánovala raději schůzku s lékařem, aby jim naměřená čísla ukázali.

59letý muž si myslel, že doktor mu dá pár doporučení, jako například dechová cvičení, jógu nebo nějaké výživové rady. Místo toho ale po 10 minutách zamířil do sanitky a jel rovnou do nemocnice. Lékaři zjistili arytmii, která způsobovala nepravidelnost činnosti srdce. Dokonce se dozvěděl, že je to jako kdyby posledních pár týdnů neustále běhal maratony. Bez převozu do nemocnice mohl zůstat s trvalými následky nebo dokonce umřít.

Bob March nakonec podstoupil úspěšnou operaci srdce a po několika měsících je nyní vděčný, že se vrátil k běhu po boku svého psa. Je to další příklad toho, jak zdravotní funkce Apple Watch potenciálně zachránily život.

Zdroj: Macrumors.com