🚨 Z důvodu odstávky elektřiny máme v pátek 26.4. zavřeno. 🚨

Co čekat od Applu v roce 2023? Nové produkty jsou na dohled!

Apple v roce 2023 chystá spoustu novinek. Kromě aktualizací stávajících produktů, jako jsou iPhone, iPad nebo Apple Watch, se chystá zcela nový produkt.

Očekává se, že v Apple roce 2023 vstoupí na trh s prvním headsetem. Bude se jednat o náhlavní soupravu pro rozšířenou a virtuální realitu, nebo-li smíšenou realitu. S příchodem nového produktu to bude vzrušující rok plnýinovací a veškerého humbuku, který s novou kategorií produktů přichází.

Velká část modelové řady Maců se dočká osvěžení a očekáváme nové modely MacBooků Pro, Maců mini, iMaců a Maců Pro, přičemž zejména Mac Pro je pozoruhodný tím, že nebyl aktualizován od roku 2019. Dojde k osvěžení všech běžných produktů, jako jsou Apple Watch a iPhone, přičemž přijdou modely iPhone 15.

Hlavní změnou iPhonu 15 bude přechod na USB-C a Apple zruší Lightning port. Mezi další funkce patří technologie periskopového objektivu pro iPhone 15 Pro (nebo Ultra) a čip A17. Na základě aktuálních spekulací vám přinášíme informace o všech nových produktech, které od Applu přijdou v roce 2023.

Náhlavní AR/VR souprava (začátek až polovina roku 2023)

Apple pracuje na náhlavní AR/VR soupravě už více než pět let a v roce 2023 očekáváme, že se konečně objeví její první verze. Bude to první nová kategorie produktů, do které se Apple dostal od uvedení hodinek Apple Watch v roce 2015, a bude to druhá nositelná elektronika kalifornské společnosti.

Apple headset

Stejně jako Apple Watch bude první náhlavní souprava Applu drahá, dostupná v menším množství a její využití může být omezené. AR/VR označuje rozšířenou i virtuální realitu, což je koncept známý jako smíšená realita. Kombinuje virtuální a rozšířenou realitu a v některých případech překrývá virtuální objekty přes reálný svět, i když většina informací naznačuje, že se bude zaměřovat především na virtuální zážitky.

Náhlavní AR/VR souprava by se mohla jmenovat Reality Pro nebo Reality One, ale konečné pojmenování zatím není jasné.

Design

Očekává se, že headset bude vypadat stejně jako ostatní náhlavní soupravy na trhu a bude mít zakřivený přední displej, který zakrývá oči. Displej bude přiléhat k obličeji pomocí síťového materiálu a bude vybaven vyměnitelnými a nastavitelnými řemínky podobnými páskům na Apple Watch. Náhlavní souprava má být lehká a očekává se, že bude lehčí než většina náhlavních souprav, které jsou v současnosti na trhu, aby se pohodlněji nosila.

Čekají se fyzické ovládací prvky a vestavěné zvukové funkce, navíc bude mít několik kamer pro snímání gest, pohybů rukou, očí a okolního prostředí.

Displej

Náhlavní souprava pro smíšenou realitu bude obsahovat dva displeje micro OLED s vysokým rozlišením 4K a rozlišením až 3 000 pixelů na palec a údajně také externí displej, který bude nabízet informace o venkovních ukazatelích.

Technické vybavení

Očekává se, že Apple do náhlavní soupravy přidá více než tucet optických kamer pro mapování prostředí, sledování uživatele a promítání vizuálních zážitků. V aplikacích a hrách pro virtuální realitu bude náhlavní souprava schopna zachytit přesné pohyby obličeje a zprostředkovat je ve videochatech a dalších interakcích.

Osm kamer bude údajně využito pro zážitky v rozšířené realitě. K dispozici budou například kamery, které budou schopny detekovat osoby v místnosti a mapovat povrchy a rozměry místnosti, umisťovat virtuální objekty před a za objekty reálného světa a zajistit tak plynulý zážitek mezi reálným a virtuálním světem.

Dvojice kamer směřujících dolů by mohla snímat pohyb nohou pro přesnější sledování pohybu. Co se týče ovládání, Apple bude používat sledování očí, gesta rukou, a mohlo by existovat i připojitelnéí příslušenství, například nošené na prstech.

Skenování duhovky by mohlo být součástí autentizačního a bezpečnostního mechanismu podobného Face ID a Touch ID. Uvnitř bude vybaveno čipy navrženými Applem, které se vyrovnají čipům použitým v MacBooku Air. Bude obsahovat špičkový hlavní procesor spolu s méně výkonným procesorem pro správu senzorů.

Operační systém a funkce

Na náhlavní soupravě bude spuštěn operační systém, který by mohl nést název xrOS, což je zkratka pro koncept rozšířené reality, který představuje funkce rozšířené i virtuální reality zařízení.

Očekává se, že Apple vytvoří pro náhlavní soupravu obchod s aplikacemi se zaměřením na hraní her, streamování videoobsahu a komunikaci. Apple by mohl spolupracovat s mediálními partnery na tvorbě obsahu, který bude možné sledovat ve VR, a k dispozici by mohl být i VR FaceTime s Animojis, které zrcadlí výrazy obličeje.

Apple by se také mohl spojit s herními vývojáři, aby pro náhlavní soupravu vytvořili hry pro VR, a očekává se, že bude silně integrována se stávajícími službami, jako je Apple TV+ a Apple Arcade.

Náhlavní souprava je ve vývoji již několik let a Apple musel již několikrát posunout datum vydání, protože se snažil překonat problémy s designem a neshody ohledně směřování projektu, ale očekává se, že rok 2023 bude rokem uvedení na trh.

Cena a datum vydání

Cena headsetu se bude pohybovat kolem 3 000 dolarů (přes 70 000 Kč) a první verze nebude určena pro běžné spotřebitele, ale jako zařízení pro vývojáře, tvůrce obsahu a profesionály.

Apple by mohl k představení náhlavní soupravy využít konferenci Worldwide Developers Conference (WWDC), aby vývojáři měli čas navrhnout aplikace pro toto zařízení před uvedením na trh na podzim. Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo uvedl, že by novinka mohla být oznámena již v lednu 2023, ale zdá se, že to bylo možná trochu optimistické.

iPhone 15 a iPhone 15 Pro (září 2023)

Aktualizace iPhonu se děje každé září a patří k nejspolehlivějším aktualizacím produktů společnosti Apple. Vždy se můžeme spolehnout, že dostaneme nový iPhone, a v roce 2023 očekáváme řadu iPhone 15.

iPhone 15 USB-C

Spekulace naznačují, že Apple vydá iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, ačkoli posledně jmenované zařízení by ve skutečnosti mohlo dostat nový název - iPhone 15 Ultra, který by odrážel jeho postavení jako nejvyššího dostupného iPhonu. 6,7palcový model iPhone 15 Pro může dostat funkce, které nejsou k dispozici v 6,1palcovém modelu iPhone 15 Pro nebo ve dvou standardních modelech iPhone 15.

Velikost a design

Modely iPhone 15 budou mít obecně stejné rozměry (Apple se nevrací k 5,4palcovému iPhonu mini), takže můžeme očekávat dva 6,1palcové iPhony a dva 6,7palcové iPhony. Zatím jsme neslyšeli nic o skutečně významných designových aktualizacích, ale objevily se zvěsti o novém, zaobleném designu podobném krytu u 14 a 16palcových modelů MacBook Pro 2021.

Mluví se o možném titanovém šasi modelů Pro a také o polovodičových tlačítkách hlasitosti a napájení, která by byla podobná tlačítku Home na iPhonech s Touch ID. iPhony zatím používají mechanická tlačítka, která se fyzicky stisknou, ale polovodičové tlačítko by místo toho využívalo haptickou zpětnou vazbu, která by napodobovala pocit stisku tlačítka.

Taková funkce by vyžadovala, aby Apple přidal dva další haptické motory po stranách modelů iPhone 15 Pro, ale mohla by mít výhody, jako je například vyšší ochrana proti vniknutí vody. V roce 2023 by měly všechny nové iPhony dostat Dynamic Island, který je zatím omezen na modely iPhone 14 Pro.

USB-C

Apple údajně přechází od Lightningu a místo toho má přijmout USB-C, stejný konektor, který se již používá u počítačů Mac a iPadů. USB-C umožní univerzální nabíjení napříč velkou částí řady Apple zařízení a u některých modelů by navíc mohlo umožnit vyšší rychlost nabíjení.

Očekává se, že modely iPhone 15 Pro budou podporovat buď USB 3.2, nebo Thunderbolt pro přenos dat rychlostí až 40 Gb/s. To však bude omezeno pouze na iPhone 15 Pro a standardní modely iPhone 15 budou i nadále vybaveny rozhraním USB 2.0 s rychlostí omezenou na 480 Mb/s.

Periskopový objektiv

Hlavní aktualizací modelů iPhone 15 má být technologie periskopového fotoaparátu. Periskopový objektiv by mohl být omezen na špičkový 6,7palcový iPhone 15 Pro nebo Ultra v závislosti na schématu pojmenování. Informace naznačují, že pouze špičkový větší iPhone bude mít prostor pro technologii periskopového objektivu, což je technologie zoomu. Objektiv periskopu nahradí teleobjektiv a umožní větší optický zoom. Očekává se, že Apple implementuje 6x optický zoom, oproti 3x u současných modelů iPhone 14 Pro.

Díky 6x optickému zoomu a digitálnímu zoomu by iPhone 15 Ultra mohl mít jednu z funkcí superzoomu, které jsou k dispozici ve smartphonech se systémem Android. Například společnost Samsung umožňuje se svým snímačem 10x optický zoom a až 100x digitální zoom.

Apple pro modely iPhone 15 převezme obrazové snímače Sony s větší světelností, které zlepší podexpozici i přeexpozici. Snímač umožní vylepšení portrétů a dalších snímků, kde může být problémem silné protisvětlo. Není známo, zda bude nový snímač použit v celé řadě iPhone 15, nebo se omezí pouze na vyšší modely iPhone 15 Pro.

Čip A17 a větší RAM

Apple bude pro standardní modely iPhone 15 používat čipy A16, ale modely iPhone 15 Pro by mohly dostat čip Apple A17 nové generace, první postavený na 3nanometrovém procesu nové generace společnosti TSMC. Technologie 3nm čipů zvýší výpočetní výkon o 10 až 15 % a zároveň sníží spotřebu energie až o 30 %. Modely iPhone 15 Pro by mohly nabízet 8 GB RAM, oproti 6 GB u současných modelů iPhone 14 Pro.

Mac Pro (první polovina roku 2023)

Mac Pro je poslední zbývající Mac, který je kompletně vybaven čipy Intel a od roku 2019 nebyl aktualizován. Apple pracuje na nové verzi Macu Pro, ale jeho vývoj nějakou dobu trval, protože Apple Silicon čipy se musely vyvinout, než mohly nahradit špičkové čipy Xeon od Intelu.

Mac Pro

Nejsme si jisti, zda se dočkáme nějakých výrazných designových změn u Macu Pro, který v současnosti používá rám z nerezové oceli a hliníkový kryt se vzájemně propojenými trojrozměrnými polokoulemi pro odvod tepla. Co bude určitě nové, je technologie čipu uvnitř, přičemž se očekává, že Apple použije čip M2 Ultra, iteraci čipu M1. Mohl by být vybaven až 24jádrovým CPU, až 76jádrovým GPU a až 192 GB RAM, možná i více.

Zatím není známo, kdy přesně se Mac Pro objeví, ale dosavadní zvěsti naznačují, že by to mohlo být začátkem roku, možná na jarní akci nebo na WWDC.

14 a 16palcový MacBook Pro (první polovina roku 2023)

V roce 2022 nedošlo k obnovení 14 a 16palcových modelů MacBook Pro, takže je čeká aktualizace v roce 2023. Designové změny se neočekávají, protože poslední změna designu přišla v roce 2021, ale očekáváme nové Apple Silicon čipy.

MacBook Pro

Očekává se, že aktualizované modely MacBooků Pro budou vybaveny čipy M2 Pro a M2 Max, což je upgrade čipů M1 Pro a M1 Max používaných v modelech předchozí generace. Podle zvěstí bude čip M2 Max obsahovat až 12jádrový procesor a až 38jádrový grafický procesor.

15palcový MacBook Air (jaro 2023 až konec roku 2023)

Současný MacBook Air nese úhlopříčku 13,6 palce, ale Apple pracuje na větší 15palcové verzi, která bude velikostí mezi 14 a 16palcovými modely MacBook Pro.

MacBook Air 15

O 15palcovém MacBooku Air toho moc nevíme, ale očekává se, že bude používat stejný obecný design jako 13palcový MacBook Air z roku 2022 s plochými okraji, velkým trackpadem Force Touch, klávesnicí s funkčními klávesami a bez ventilátoru. Neočekává se, že bude obsahovat technologii mini-LED nebo ProMotion displeje, protože tyto funkce si Apple vyhradí pro vyšší modely MacBooků Pro.

Mac mini

Před uvedením Mac Studia se předpokládalo, že půjde o stroj z rodiny Mac mini, ale nebylo tomu tak. Mac Studio však Mac mini nenahradí a v roce 2023 se údajně objeví nový Mac mini.

Mac mini M2

O Macu mini se toho ví jen málo, což znamená, že se pravděpodobně dočká spíše iterativní aktualizace než zásadního osvěžení novým designem. Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo tvrdí, že nemůžeme očekávat žádné změny designu se stejným tvarovým faktorem, i když některé zvěsti naznačují, že bychom se mohli dočkat různých barev.

Mac mini bude používat čipy Apple M2 a M2 Pro. M2 byl již představen v MacBooku Air, zatímco M2 Pro se na trh teprve chystá. Načasování uvedení nového Macu mini na trh je nejasné, i když některé zprávy hovoří o první polovině roku.

iMac

24palcový iMac nebyl aktualizován od roku 2021, takže by měl být aktualizován. Podle Marka Gurmana z agentury Bloomberg by aktualizovaná verze pravděpodobně dostala čip M3, ale žádné zásadní aktualizace designu.

iMac Pro

Objevily se také zvěsti, že Apple pracuje na verzi iMacu s větší obrazovkou, která by vrátila možnost většího iMacu, ale o takovém stroji toho bylo slyšet jen málo. Je možné, že tento větší iMac by mohl být vybaven variantami čipů M3 Pro a M3 Max a byl by iMacem Pro, který by nahradil ukončený stroj z roku 2017, který se nikdy nedočkal nástupce.

Kromě možného data uvedení na trh v roce 2023 nevíme nic dalšího o načasování obnoveného 24palcového iMacu ani o debutu 27palcového iMacu.

27palcový displej

Apple pracuje na několika nových monitorech, které budou uvedeny na trh v roce 2023. Jeden z těchto displejů bude nástupcem špičkového displeje Pro Display XDR a druhý by mohl navazovat na Studio Display nebo být něčím mezi Studio Display a Pro Display XDR.

Analytik Ross Young tvrdí, že jeden z displejů bude mít velikost 27 palců a bude vybaven technologií mini-LED a podporou ProMotion, ale v tuto chvíli je o nich známo jen málo dalších informací. Nové displeje by mohly přijít někdy v roce 2023.

HomePod (začátek roku 2023)

Podle analytika společnosti Apple Ming-Chi Kuo pracuje Apple na nové verzi HomePodu, která by měla vyjít v roce 2023, zatímco Mark Gurman z agentury Bloomberg uvedl, že HomePod by mohl být velikostně mezi původním HomePodem a HomePodem mini.

HomePod

Středně velký HomePod by se pravděpodobně prodával vedle HomePodu mini jako dražší varianta, přičemž se očekává, že reproduktor bude vybaven dotykovým integrovaným displejem a čipem S8. Apple prý plánuje uvést nový HomePod na trh na začátku roku 2023.

Apple Watch Series 9 (podzim 2023)

Apple každý rok vedle iPhonu představuje i hodinky Apple Watch a v roce 2023 očekáváme Apple Watch Series 9. Zatím se neví, co by mohly obsahovat, a doposud jsme o Series 9 neslyšeli žádné informace.

Apple Watch Series 8

Apple pracuje na nových zdravotních senzorech pro sledování hladiny glukózy v krvi a krevního tlaku, ale ty zatím zřejmě nejsou připraveny k uvedení na trh. Vedle hodinek Apple Watch Series 9 by Apple mohl případně aktualizovat i hodinky Apple Watch SE a Apple Watch Ultra, ale hodinky Apple Watch SE se obvykle neobnovují každý rok a cyklus obnovy hodinek Ultra zatím neznáme, protože jsou nové.

AirPods Max

Od uvedení sluchátek AirPods Max uplynuly dva roky, takže nová verze by mohla být na obzoru. Zatím se neobjevily žádné zvěsti o aktualizaci, ale na základě minulých časových plánů uvedení na trh budou AirPods Max dalšími AirPods, které dostanou aktualizaci.

AirPods Max

Nová verze AirPods Max by mohla převzít funkce, které již byly představeny v AirPods Pro, jako je čip H2, vylepšené aktivní potlačení hluku, čip U1 pro přesné vyhledávání skrz aplikaci Najít, Bluetooth 5.3 a adaptivní propustnost.

iPad mini a iPad Air (konec roku 2023)

iPad Air by mohl být v roce 2023 osvěžen čipem M2, ačkoli konkrétní informace o aktualizaci jsme zatím neslyšeli. iPad mini má na obnovu zpoždění, protože nebyl aktualizován od roku 2021, a analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo nedávno uvedl, že aktualizovaný iPad mini s novým čipem se očekává koncem roku 2023 nebo začátkem roku 2024.

iPad mini

Shrnutí

Podle dosavadních spekulací bude rok 2023 pro Apple neobvykle rušný a chystá se řada zajímavých produktů. Nezapomeňte v průběhu roku 2023 sledovat náš blog, abyste měli přehled o všem podstatném, co si pro nás Apple připraví.