🚨 Z důvodu odstávky elektřiny máme v pátek 26.4. zavřeno. 🚨

iOS 17 nabídne několik nejžádanějších funkcí

iOS 17 bude poprvé ukázáno na WWDC letos v červnu. Očekává se, že oproti dřívějším rokům se bude jednat o významnější aktualizaci se zaměřením na dlouho očekávanou AR soupravu.

Apple změnil strategii a na poslední chvíli přidal několik nových funkcí do iOS 17. Tento operační systém je v současnosti ve své poslední fázi vývoje a aktualizace může být významnější, než se dříve myslelo. Mark Gurman z agentury Bloomberg přidává další informace.

V lednu Gurman uvedl, že iOS 17 pro iPhone by mohlo být méně významnou aktualizací než iOS v předchozích letech kvůli intenzivnímu zaměření společnosti na dlouho očekávanou náhlavní soupravu pro smíšenou realitu. Ve svém posledním zpravodaji Power On Gurman vysvětlil, že změna strategie během procesu vývoje aktualizace přidala několik nových funkcí:

„Když se Apple pustil do vývoje iOS 17, původně se uvažovalo o tom, že půjde o vyladěnou verzi - zaměřenou spíše na opravu chyb a zlepšení výkonu než na přidávání nových funkcí (podobně jako v případě systému Mac OS X Snow Leopard v roce 2009). Doufali jsme, že se vyhneme problémům v iOS 16, ambiciózní aktualizace, která trpěla nedodržením termínů a chybami na začátku. V pozdější fázi vývoje se však strategie změnila. Nyní se očekává, že verze iOS 17 se bude moci pochlubit několika příjemnými funkcemi, i když postrádá stěžejní vylepšení, jako byla loňská přepracovaná zamykací obrazovka. Cílem softwaru s kódovým označením Dawn je odškrtnout několik nejžádanějších funkcí, po kterých volají uživatelé.“

iOS 17 a nové funkce

Stejně jako u předchozích aktualizací softwaru pro iPhone se očekává, že iOS 17 bude před uvedením na trh na podzim představen na červnové konferenci Apple Worldwide Developers Conference. Aktualizace by mohla nabídnout řadu vylepšení a nových funkcí, například novou generaci CarPlay, změny v Siri, podporu sideloadingu a alternativních obchodů s aplikacemi, podporu náhlavní Apple soupravy pro smíšenou realitu a další.

Nová generace CarPlay

Na loňské konferenci WWDC Apple představil novou generaci CarPlay a slíbil hlubší integraci s funkcemi vozidla, jako je klimatizace a FM rádio, podporu více displejů na palubní desce, možnosti personalizace a další.

CarPlay 2. generace

Apple uvádí, že první vozidla s podporou nové generace CarPlay budou oznámena koncem roku 2023, přičemž mezi angažované automobilky patří Acura, Audi, Ford, Honda, Jaguar, Land Rover, Mercedes-Benz, Nissan, Porsche, Volvo a další.

Hey Siri už nebude třeba

V současnosti je nutné pro vyvolání Siri využít příkazu. Pokud nemůžete hlasovou asistentku spustit stiskem postranního tlačítka iPhonu, je vyřčený fráze „Hey Siri“ rychlou možností. Apple ale už pracuje na možnosti, že vůbec nebude nutné tuto frázi vyslovovat. Bude tak stačit říct jen „Siri“ a ta už bude naslouchat.

Siri

Pro tuto změnu je třeba složitých algoritmů a využití strojového učení s umělou inteligencí. Siri bude muset umět porozumět více dialektům a přízvukům, což může být problém, když budete používat jazyk, který není vaší mateřštinou.

Stahování aplikací bez App Storu

Po celou dobu fungování obchodu s aplikacemi byl App Store jedinou oficiální cestou, jak aplikace na iPhone nainstalovat. Nyní Apple pracuje na možnosti tzv. sideloadingu, takže by bylo možné instalovat aplikace i z jiných zdrojů. Podobně, jako je tomu nyní u počítačů Mac.

App Store

Změna by umožnila zákazníkům stahovat aplikace bez nutnosti používat App Store, což by znamenalo, že vývojáři by nemuseli platit 15 až 30 procentní poplatky Applu. Pro začátek Apple plánuje zavést podporu sideloadingu pouze v Evropě.