Právě probíhá: BACK2SCHOOL

 - Vice informací  naleznete ZDE

iOS 18 je tu! Co přináší nový systém pro iPhone?

iOS 18 byl představen a může znamenat velký přelom. Poprvé se v něm objevují prvky umělé inteligence pojmenované jako Apple Intelligence a celkově obsahuje množství novinek.

iOS 18, který byl představen na červnové konferenci WWDC 2024, je novou generací systému iOS, která bude veřejnosti zpřístupněna v září. iOS 18 je postaven na technologii Apple Intelligence, jak Apple nazývá svou sadu funkcí umělé inteligence, která je hluboce integrovaná do systému iOS. Apple Intelligence kombinuje generativní AI s osobním kontextem a Apple ji nazývá "AI pro nás ostatní". iOS 18 bude dostupné pro všechny kompatibilní Apple iPhone telefony.

Apple Intelligence jako AI

Apple Intelligence zlepšuje psaní v celém operačním systému, díky ní je Siri mnohem chytřejší a umožňuje generovat různé formy obsahu. Ve všech aplikacích bude k dispozici sada nástrojů pro psaní, které slouží k přepisování, pilování, korekturám a shrnutí textu. Můžete měnit tón, zestručnit psaný text a zajistit, aby v něm nebyly pravopisné nebo gramatické chyby.

Apple Intelligence

Aplikace Image Playground umožňuje vytvářet obrázky pomocí výzev nebo návrhů a motivů společnosti Apple. Můžete do ní začlenit obrázky svých přátel a rodiny a vytvořit tak nejrůznější zábavné vlastní fotografie ve stylech, jako jsou animace, ilustrace nebo skica. Generování obrázků Image Playground je integrováno do aplikací Zprávy, Poznámky a dalších aplikací.

Genmoji

V aplikaci Zprávy je k dispozici funkce Genmoji, která umožňuje vytvářet libovolné emoji, aniž byste byli omezeni na vestavěné možnosti. Můžete zadat krátký popis toho, co chcete, třeba i včetně svých přátel, a Apple to vytvoří za vás.

Fotky v iOS 18

V aplikaci Fotky můžete zadáním popisu vytvořit vlastní Vzpomínky, přičemž Apple Intelligence na základě vašeho popisu vybere vhodné fotografie a videa. Vzpomínky obsahují příběh, přiloženou hudbu a kapitoly pro úplný dějový oblouk. Při úpravách snímků lze použít nástroj Vyčištění, který odstraní nežádoucí objekty z pozadí fotografie.

Apple zcela přepracoval Siri pomocí Apple Intelligence a vytvořil asistenta, který je kontextově relevantnější, osobnější a přirozenější. Se Siri můžete používat hlasové příkazy, ale je tu také nová možnost typu Siri, kterou můžete aktivovat dvojitým klepnutím na spodní část displeje. Siri má více osobních souvislostí pro plnění požadavků a poprvé může provádět akce v aplikacích. Siri umí upravovat fotografie, spravovat soubory, vytvářet složky a spoustu dalších funkcí.

Siri lépe rozumí jazyku, dokáže sledovat, na co jste se ptali v předchozím požadavku, a ví, co je na obrazovce, abyste se na to mohli zeptat. Siri dokáže vyhledávat informace v celém zařízení a zná vaši historii, takže je připravena vám pomoci se všemi každodenními úkoly.

Apple dal Siri nový vzhled, a když je osobní asistentka aktivovaná, kolem displeje je teď svítící kroužek. Siri má také hluboké znalosti o produktech Apple a dokáže vám krok za krokem poradit, co potřebujete udělat, takže je to jako mít v kapse génia Apple. Když Siri něco neví, je tu možnost zapojit do vašich požadavků ChatGPT od OpenAI. ChatGPT je zdarma, nezískává od vás žádné informace a může sloužit k vytváření a ilustrování obsahu od začátku.

iOS 18 ikony

Apple Intelligence je omezena na modely iPhone 15 Pro a iPady a počítače Mac s čipem řady M, a to proto, že velká část zpracování probíhá v zařízení z důvodu ochrany osobních údajů a zachování bezpečnosti uživatelských dat. Pro náročnější úlohy se používají cloudové servery Apple běžící na křemíku Apple. Apple slibuje, že jeho funkce Private Cloud Compute neukládá data ani je nijak nezpřístupňuje společnosti Apple.

Kromě funkcí umělé inteligence existuje spousta dalších doplňků, které s umělou inteligencí nesouvisejí a jsou k dispozici na mnohem širší škále iPhonů. K dispozici jsou nové možnosti přizpůsobení domovské obrazovky s možností změnit uspořádání aplikací a widgetů s volnými místy a kolem tapet. Ikony a widgety lze zvětšit a mají možnost tmavšího režimu, navíc je zde možnost přidat barevný odstín.

Ovládací centrum na více stránkách

Společnost Apple přepracovala Ovládací centrum a upravila jeho uspořádání tak, aby to, co používáte nejčastěji, bylo v popředí a uprostřed, s přizpůsobenými velikostmi a skupinami. Galerie ovládacích prvků umožňuje přidávat nejrůznější nové rychlé akce, včetně ovládacích prvků z aplikací třetích stran. Ovládací centrum lze také rozdělit na více obrazovek, takže můžete mít vyhrazené sekce pro HomeKit, přehrávání médií, konektivitu a další, mezi kterými můžete přejíždět.

iOS 18 Ovládací centrum

Ikony svítilny a fotoaparátu na zamykací obrazovce jsou v iOS 18 součástí Ovládacího centra a lze je vyměnit za jiné ovládací prvky nebo úplně odstranit, navíc lze ovládací prvky přiřadit i tlačítku Akce na modelech iPhone 15 Pro.

Apple přepracoval aplikaci Fotky a sloučil karty Knihovna a Pro tebe do zjednodušeného zobrazení, které se zaměřuje na zobrazení nejlepších fotek a vzpomínek. Ve Sbírkách snadno najdeš fotky uspořádané podle témat, jako jsou poslední dny, výlety nebo lidé a domácí mazlíčci. Sbírky lze připnout, abyste měli rychlý přístup k nejpoužívanějšímu obsahu. K dispozici je nové kolotočové zobrazení, které vám zobrazí zvýrazněné části vašeho nejlepšího obsahu, a při procházení se automaticky přehrávají živé fotografie a videa.

Zprávy s podporou RCS

Aplikace Zprávy poprvé podporuje plánování textů a funkce Tapback, kterou používáte k reakci na texty, nyní podporuje libovolné emoji. Ke slovu, frázi nebo emoji lze přidat textové efekty a k dispozici je i formátování, například tučné písmo a kurzíva. iOS 18 přinese přechod společnosti Apple od SMS/MMS k Rich Communication Services neboli RCS pro textové zelené bubliny, což povede k lepšímu zážitku ze zpráv s uživateli systému Android.

Pokud nemáte mobilní připojení nebo připojení Wi-Fi, můžete na iPhonu 14 a novějším stále psát rodině a přátelům pomocí Zpráv přes satelit. Připojí se k blízkým satelitům a funguje s texty, emoji a Tapbacky. Uživatelům iPhonu můžete psát pomocí iMessage, uživatelům Androidu pomocí SMS, ale pouze iMessage jsou šifrovány end-to-end.

Později v roce 2024 bude aplikace Mail v zařízení kategorizována do sekcí, jako jsou propagační akce, transakce a osobní e-maily, a k dispozici bude nové zobrazení digest, které sdružuje všechny relevantní e-maily z podniku a poskytuje úplný přehled o korespondenci.

V Safari jsou k dispozici Highlights, které zobrazují klíčové informace o webové stránce, například shrnutí článku, polohu restaurace nebo přístup k mapě na webové stránce obchodu. Režim čtečky byl vylepšen o shrnutí a obsah. Aplikace Poznámky podporuje živé nahrávání a přepis zvuku spolu s matematickými poznámkami, které dokáží automaticky řešit rovnice a výrazy.

Mapy nyní obsahují topografické mapy a sítě stezek včetně podrobných map všech 63 národních parků USA. Výlety lze ukládat pro online přístup a lze vytvářet vlastní pěší a turistické trasy.

Apple pořád myslí na hry

Apple přidal herní režim, který minimalizuje aktivity na pozadí, aby veškerý výpočetní výkon šel na hraní hry, a navíc snižuje latenci herních ovladačů a AirPods, přičemž AirPods získaly také podporu pro personalizovaný prostorový zvuk pro hraní her.

Pomocí funkce Tap to Cash můžete klepnout iPhonem na jiný iPhone a poslat peníze přes Apple Cash, aniž byste museli sdílet své telefonní číslo nebo jiné osobní údaje. Apple Pay podporuje placení pomocí odměn a splátkových kalendářů nabízených některými kreditními kartami a navíc byly v aplikaci Wallet přepracovány vstupenky na akce tak, aby obsahovaly mapy, informace o místě konání a další informace.

V sekci Hesla v Nastavení je nyní celá aplikace Hesla, která ukládá přihlašovací jména a hesla iCloud Keychain. Aplikace Hesla podporuje přístupové klíče, hesla Wi-Fi, ověřovací kódy a další. Hesla jsou přístupná v zařízeních iPhone, iPad, Mac a počítačích se systémem Windows.

Apple v iOS 18 vylepšil ochranu soukromí a nyní je možné uzamknout jakoukoli aplikaci a vyžadovat k jejímu otevření Face ID nebo Touch ID, i když je iPhone odemčený. Aplikaci můžete také skrýt, čímž ji odstraníte z domovské obrazovky a schováte ji do skryté složky v knihovně aplikací, která není přístupná bez ověření. Uzamčené nebo skryté aplikace nebudou odesílat oznámení a nebudou dostupné ve vyhledávání.

Aplikacím, které žádají o kontakty, lze nyní povolit přístup pouze k vybraným kontaktům a skrýt přístup ke kompletnímu seznamu kontaktů. Apple také přidal nový způsob připojení příslušenství třetích stran, aniž by aplikace viděla ostatní zařízení v síti.

Sluchátka AirPods Pro 2 v iOS 18 podporují novou možnost reakce Siri pomocí gest, takže můžete zavrtět hlavou pro ne nebo přikývnout pro ano. Pokud vám někdo volá, můžete například zavrtěním hlavy hovor odmítnout. Apple také přidává funkci izolace hlasu, takže můžete lépe vyladit hluk z okolí.

iOS 18 je nyní omezen na vývojáře, ale Apple ho plánuje v červenci rozšířit na veřejné beta testery. Veřejného spuštění se software dočká na podzim.