🚨 Z důvodu odstávky elektřiny máme v pátek 26.4. zavřeno. 🚨

iPhone 12 fotoaparát má Apple zásadně vylepšit, nabídne periskop

iPhone 12 fotoaparát nabízí výborné výsledky a uděláte s ním fantastické fotky. Apple ale už myslí dopředu a má velké plány s periskopem.

Společnost Apple se připravuje na výrazné zvýšení rozsahu optického zoomu iPhonu pomocí technologie periskopových čoček, uvádí ETNews. Zpráva z tohoto serveru s odvoláním na průmyslové zdroje obeznámené s vývojem iPhone‌ fotoaparátů uvádí, že Apple v současné době hledá vhodné řešení. To počítá se složenou kamerou pro periskop a již zahájil diskusi s dodavateli. Apple přihlašuje patenty týkající se periskopových čočkových systémů od roku 2014.

iPhone 12 fotoaparát bez periskopu

Apple se údajně setkal s problémy s vývojem vlastního kamerového systému periskopu. Hlavně prý kvůli velké části technologie, která je chráněna jinými patenty, což vedlo společnost k prozkoumání nákupu přímo od držitelů patentů. Konkrétně to má být technologie „kuličkového aktuátoru“ nezbytná pro většinu designů kamer s periskopem. V současnosti vlastní práva na užití společnost Samsung Electronics.

Mnoho patentů na více kamer a periskopů bylo v držení izraelské společnosti Corephotonics. A to včetně designu akčního členu s kuličkovým pohonem, ale společnost Samsung je získala v roce 2019. Výsledkem je, že Samsung má nyní klíčové patenty týkající se periskopu kamery. Technologie periskopové kamery Samsungu jí umožnila implementovat ji do zařízení, jako je například Galaxy S20 Ultra.

Potvrdila to také zpráva Digitimes, kterou viděl The Next Web, a uvádí, že Apple se snaží vylepšit možnosti přiblížení svých dalších iPhonů pomocí kamerového systému periskop. Zpráva spekuluje, že Apple kontaktuje Samsung, aby pro budoucí iPhony poskytl systém čoček periskopu, místo aby jej vyvíjel interně.

Zasvěcenci z oboru, kteří hovoří s ETNews, zpochybnili šance na partnerství mezi Applem a Samsungem v této oblasti. Někteří věří, že Samsung odmítne dodávat Applu fotoaparáty s periskopem, aby si udržela konkurenční výhodu u své řady smartphonů Galaxy.

Teleobjektiv s velkým přiblížením už brzy

Vedle správné předpovědi, že iPhone 12 Pro Max bude mít technologii stabilizace posunu senzoru, analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo na začátku letošního roku uvedl, že alespoň jeden model iPhonu bude v roce 2022 vybaven teleobjektivem periskopu. Kuo to však nepřisuzoval Samsungu, místo toho předpovídal, že komponenty dodají společnosti Semco a Sunny Optical.

Čočky periskopu poskytují v malé velikosti smartphonu mnohem větší rozsah optického zoomu. Optický zoom je určen vzdáleností mezi objektivem a obrazovým snímačem, ale existuje omezení, do jaké míry lze zvětšit rozsah optického zoomu s aktuální strukturou kamerového modulu vertikálně naskládaného na sebe, protože by to nakonec zvýšilo tloušťku zařízení. Systém čoček periskopu umožňuje horizontálně umístit delší sadu čoček před odrazem světla pomocí zrcadla ve správném směru, a to vše bez zvětšení tloušťky zařízení.

Technologie fotoaparátu se již dostala do některých smartphonů. Například Huawei dodává model P30 Pro s 5násobným skutečným optickým zoomem pomocí podobného mechanismu. iPhone 12 Pro‌ Max v současné době nabízí největší optické přiblížení na ‌iPhonu‌, přičemž zařízení dokáže přiblížit 2,5krát snímanou scénu.

Zdroj: Macrumors.com