🚨 Z důvodu odstávky elektřiny máme v pátek 26.4. zavřeno. 🚨

iPhone 15 Pro makety ukazují nový Apple telefon

iPhone 15 Pro přijde už letos na podzim a začínají se objevovat důvěryhodné informace o jeho podobě. Na co se můžeme těšit a co od novinky čekat?

Na videu sdíleném na čínské verzi serveru TikTok se objevila maketa iPhone 15 Pro, která přibližuje údajný design zařízení. Mezi klíčové hardwarové prvky patří polovodičová tlačítka, port USB-C a titanový rám.

Video neprozrazuje nic nového nad rámec dosavadních zvěstí, ale poskytuje 3D pohled na to, jak by iPhone 15 Pro mohl vypadat. Celkově zařízení vypadá podobně jako iPhone 14 Pro, přičemž nejvýznamnějšími rozdíly jsou prodloužené tlačítko hlasitosti a údajně akční tlačítko, které nahradí přepínač tichého režimu.

iPhone 15 Pro sestavený od výrobců krytů

Maketa modelu pravděpodobně vychází z uniklých CAD nákresů od výrobců pouzder pro iPhone. Není jasné, zda je výčnělek zadního fotoaparátu nebo jiné aspekty makety iPhonu dokonale věrné měřítku, nebo zda v některých zemích zůstane fyzický slot na SIM kartu, jak je znázorněno. Poté, co byl loni odstraněn ze všech modelů iPhone 14 v USA, se možná bude model čistě s eSIM rozšiřovat i do jiných zemí. Je také možné, že konečný design tlačítek a dalších částí by mohl mít více detailů, než odhaluje tato základní forma.

iPhone 15 Pro maketa

Podle analytika společnosti Apple Ming-Chi Kuo se očekává, že všechny čtyři modely iPhone 15 budou mít USB-C, ale modely Pro by mohly podporovat USB 3.2 nebo Thunderbolt 3 pro vyšší rychlost přenosu dat než standardní modely iPhone 15. Očekává se také, že všechny čtyři modely budou vybaveny funkcí Dynamic Island, která je v současné době omezena na modely iPhone 14 Pro.

Jiná tlačítka hlasitosti

Očekává se, že místo samostatných tlačítek pro zvýšení a snížení hlasitosti budou mít modely iPhone 15 Pro jediné podlouhlé tlačítko pro nastavení hlasitosti. Z přepínače ztlumení zvuku, který je přítomen již od původního iPhonu z roku 2007, se stane tlačítko ztlumení zvuku, jehož stisknutím lze zapnout nebo vypnout vyzvánění iPhonu.

iPhone 15 Pro tlačítko hlasitosti

Tlačítka hlasitosti i ztlumení zvuku budou mít údajně polovodičovou konstrukci. Místo fyzického pohybu by tlačítka poskytovala haptickou zpětnou vazbu od dvou dalších Taptic Engines uvnitř iPhonu, které by simulovaly pocit pohybu, podobně jako domovské tlačítko na nejnovějším iPhonu SE nebo Force Touch trackpad na moderních MacBoocích.

Periskopový objektiv jako největší skok v přiblížení

Zvěsti o tom, že iPhone dostane periskopovou čočku, kolují už od začátku roku 2020, kdy se o této možnosti poprvé zmínil Kuo. Analytik původně uvedl, že periskopový objektiv bude součástí iPhone 14 Pro, ale k tomu nikdy nedošlo. Od té doby Kuo trvá na tom, že tento typ objektivu bude debutovat výhradně v iPhonu 15 Pro Max, což předpověděl i analytik Jeff Pu.

iPhone 15 Pro periskop

V systému periskopu se světlo vstupující do teleobjektivu odráží od šikmého zrcadla směrem k obrazovému snímači fotoaparátu. Změna směru, kterým se světlo pohybuje, umožňuje delší „složené“ nastavení teleobjektivu uvnitř telefonů, což uživatelům umožňuje větší přiblížení bez rozmazání. iPhone 15 Pro by tak mohl mít i klidně 10násobný optický zoom. Nyní je u iPhonu 14 Pro maximem 3násobný optický zoom.

Apple oznámí řadu iPhone 15 pravděpodobně jako obvykle na zářijové akci. Mezi další údajné funkce určené pouze pro modely Pro patří čip A17 Bionic, tenčí rámečky kolem displeje, rychlejší Wi-Fi 6E, větší paměť RAM a další.