🚨 Z důvodu odstávky elektřiny máme v pátek 26.4. zavřeno. 🚨

Jak funguje satelitní SOS volání v podání Applu

Satelitní SOS Apple spouští v prvních zemích. Jak to funguje a může skutečně novinka zachránit život? Podívejte se na funkci, která k nám může brzy přijít.

Apple oficiálně spustil novou funkci nouzového SOS volání přes satelit, která je k dispozici pro modely iPhone 14. Podívejte se na to, jak v reálu funguje a co je dobré o novince vědět.

Funkce Tíseň SOS přes satelit je navržena tak, aby umožnila uživatelům připojit se k tísňovým službám, když není k dispozici mobilní připojení nebo Wi-Fi připojení, například při turistice, kempování nebo jízdě v odlehlých oblastech. Zatím je dostupná pouze v některých oblastech, takže využívat jí mohou především v USA nebo Kanadě. Postupně by se ale měla rozšiřovat do dalších zemích, včetně snad někdy k nám do Česka.

Jak satelitní SOS funguje

Jedná se o funkci, která se zpřístupní pouze tehdy, když nemáte připojení a pokusíte se uskutečnit telefonní hovor nebo odeslat zprávu. Apple má ale zabudovanou ukázkovou funkci, takže se s ní uživatelé mohou seznámit, aniž by museli uskutečnit tísňový hovor. V části Nastavení > Nouzové volání je nová sekce Nouzové volání přes satelit s možností Vyzkoušet demo.

Chcete-li rychle získat pomoc, funkce Tíseň SOS přes satelit začne položením řady otázek o vaší situaci, například zda jste se ztratili, měli nehodu nebo jste zraněni. Tyto informace spolu s vaší zdravotní kartou (pokud je aktivována) a polohou jsou odeslány místním záchranným službám. Pokud místní pohotovostní služba přijímá zprávy, jsou informace odeslány přímo, pokud ne, projdou přes zprostředkovatelské centrum s operátory vyškolenými Applem, kteří informace předají dál.

SOS volání přes satelit

Podrobnosti se posílají přes rozhraní textových zpráv, které záchranářům umožňuje posílat s vámi textové zprávy a získávat informace potřebné pro záchranu. Pokud se například stanete účastníkem dopravní nehody, záchranáři vás mohou požádat o další podrobnosti o poloze, stavu baterie iPhonu, o tom, co se stalo, a o tom, zda vám hrozí bezprostřední nebezpečí kvůli úniku plynu nebo tekutin.

Tísňové SOS volání přes satelit má fungovat venku při dobrém počasí, což usnadňuje spojení. Krátké texty lze odeslat za pouhých 15 sekund, pokud jsou dobré podmínky. iPhone vás navede, kde ho máte držet, aby bylo spojení co nejlepší. Zobrazí se pokyny, zda se otočit doleva nebo doprava, abyste se připojili k satelitu, a na obrazovce se zobrazí upozornění na špatné připojení a kroky, které můžete podniknout ke zlepšení, například přesunout se na místo s lepší viditelností.

Pokud není připojení silné, může trvat několik minut, než se zprávy odešlou tam a zpět, ale iPhone se snaží nasměrovat vás na ideální místo pro komunikaci. Nouzové SOS volání přes satelit je omezeno na nouzové zprávy se záchranáři a není možné jej použít k zasílání zpráv přátelům a rodině.

Jak sdílet svou polohu přes satelit

Funkce však dokáže upozornit vaše nouzové kontakty, pokud voláte o pomoc přes satelit, a lze ji také použít k aktualizaci vaší polohy prostřednictvím služby Najít, pokud nemáte mobilní nebo Wi-Fi připojení. Když není k dispozici žádné připojení, zobrazí se v aplikaci Najít na kartě  možnost aktualizovat svou polohu prostřednictvím funkce Moje poloha přes satelit.

SOS volání přes satelit Najít

Nezapomeňte své zařízení aktualizovat, pokud jste tak ještě neučinili, prostřednictvím Nastavení -> Obecné -> Aktualizace softwaru. Od verze iOS 16.1 je možné satelitní volání používat. Upozorňujeme také, že aby se funkce zobrazila, musíte mít nedostatečné mobilní pokrytí a nesmíte být připojeni k Wi-Fi. 

Kdy a kde je SOS volání přes satelit dostupné

Funkce nouzového SOS volání přes satelit je k dispozici na všech modelech iPhone 14. Abyste mohli funkci používat, musíte mít systém iOS 16.1 nebo novější a není nutná žádná aktualizace softwaru. Funkce Emergency SOS je nyní dostupná ve Spojených státech a Kanadě a v prosinci se rozšíří do Francie, Německa, Irska a Velké Británie.

Novinku je možné používat zdarma a Apple uvedl, že po dobu dvou let bude všem majitelům iPhonu 14 k dispozici nadále bezplatně. Zatím není známo, kolik bude stát po uplynutí tohoto dvouletého období.