M1 Photoshop nijak nebrzdí, naopak. Adobe říká, že je o 50 % rychlejší

M1 Photoshop nebrzdí a je rychlejší. Adobe uvedlo, že na novém Apple procesoru běží o 50 % rychleji než na MacBooku z roku 2019 s Intelem.

Tento týden společnost Adobe aktualizovala Photoshop a dala mu oficiální podporu pro nový procesor Apple M1. V rozhovoru pro Computerworlduvedl produktový manažer Adobe Mark Dahm, že Apple Silicon dokáže pracovat s aplikací o 50 % rychleji než dříve. Konkrétně je to porovnáváno s loňským MacBookem s Intel procesorem.

M1 Photoshop přímo miluje a naopak

Podle manažera má výkon nejvyšší prioritu. Plynulost a nejrychlejší možná odezva je naprosto zásadní pro všechny uživatele, kteří potřebují s aplikací pracovat. Vývojáři editoru se tak zaměřili na spolupráci s Apple Silicon procesory a výsledek se jednoznačně dostavil.

Photoshop měl to štěstí, že sloužil uživatelům Maců více než 30 let a už prožil přechod z Power PC na čipy Intel v roce 2005. Při přechodu na Apple Silicon tak přišlo na spoustu úvah, které už jsme jednou museli brát v potaz. Nebyla to pro nás tedy úplná novinka. Za prvé, výkon je pro naše kreativní profesionální zákazníky nejdůležitější. Proto jsme uvažovali, jak dlouho nám může trvat, než se vyrovnáme s kompatibilitou. Ty předchozí roky ladění zajistily plynulý provoz funkcí a rychlost vykreslování Photoshopu.

Apple povzbuzuje všechny vývojáře, aby vytvářeli a překompilovali své aplikace pro Apple silicon. Dokud se aplikace neaktualizují, běží na nových M1 procesorech díky technologie Apple Rosetta 2. Ta překládá běh aplikace v reálném čase. K tomu potřebuje určitý výkon, ale Dahm uvedl, že Photoshop běžel i s tímto „handicapem“ v některých případech rychleji než Photoshop na Macu s Intelem.

Naštěstí režim Apple Rosetta umožnil Photoshopu spolehlivě a rychle běžet na čipech ‌M1‌ už první den. Nevyžadoval tak významné změny ve zdrojovém kódu. A mnoho funkcí běželo stejně rychle nebo dokonce rychleji než v předchozích systémech. Všechny otázky týkající se výkonu tak byly v podstatě ihned vyřešeny.

Apple Silicon je teprve na začátku

Při testování společnost Adobe zjistila, že Photoshop na MacBooku ‌s M1‌ běží velmi rychle. Konkrétně o 50% rychleji ve srovnání s Photoshopem na MacBooku 2019 s Intel procesorem. I přes výrazný skok ve výkonu Dahm tvrdí, že je to jen začátek.

Porovnali jsme MacBook s čipem ‌M1‌ s podobně nakonfigurovaným MacBookem předchozí generace. Zjistili jsme, že v nativním režimu běžel Photoshop o 50 % rychleji než starší hardware. Tato skvělá vylepšení výkonu jsou teprve začátkem a budeme nadále spolupracovat s Applem na další optimalizaci výkonu v průběhu času.

Síla nového čipu ‌M1‌ motivovala tým k tomu, aby posunul funkce, které se staly základem Photoshopu ještě dále. Funkce jako Content Aware Fill, Auto Select Subject, Sky Replacement tools a další byly díky ‌M1‌ znovu objeveny.

Dychtili jsme po využití specializovanějších aspektů čipu ‌M1‌. Chtěli jsme zjistit, jak mohou znovu vylepšit některé zdánlivě magické funkce, které se od té doby staly základem zkušeností s Photoshopem. Funkce jako Content Aware Fill, healing brush, specializované filtry a dokonce i relativní novinky, jako jsou nástroje Auto Select Subject a Sky Replacement založené na strojovém učení.

Do budoucna Dahm uvedl, že Adobe se těší na ještě větší zvýšení výkonu a kouzla Photoshopu na budoucích Apple čipech. Dahm také uvedl, že pokračující vývoj platformy umožní společnosti Adobe neustále ladit a optimalizovat Photoshop. Ten tak, poběží velmi rychle a plynule, aniž by musel spoléhat na vrstvu Rosetta.

Zdroj: Macumors.com