MacBook Pro 14 bude zcela novým počítačem a dostane MiniLED displej

MacBook Pro 14 se stane novým rozměrem přenosných počítačů v portfoliu kalifornské společnosti. Čekat můžeme tenké rámečky i MiniLED displej.

Společnost Apple plánuje ve druhé polovině letošního roku představit nové 14palcové a 16palcové MacBooky Pro. Dostanou nové obrazovky s technologií MiniLED, které dodá firma Radiant Opto-Electronics a bude výhradním dodavatelem. Finální montáž strojů bude mít na svědomí společnost Quanta Computer.

MacBook Pro 14 s tenkými rámečky

Zpráva je v souladu s informacemi sdílenými známým analytikem Ming-Chi Kuo. Ten očekává uvedení nových 14palcových a 16palcových modelů MacBook Pro na trh v druhé polovině letošního roku. Budou obdařené jasnějšími MiniLED displeji, Apple Silicon procesory a dostanou i přepracovaný design. Vzhled se má více podobat současným iPadům a bude plošší. Po straně se překvapivě očekává HDMI port a čtečka SD karet. Apple také chce vrátit MagSafe nabíjení a fyzické funkční klávesy místo dotykového Touch Baru.

Podobně jako 16palcový MacBook Pro nahradil 15palcový MacBook Pro v roce 2019, 14palcový model by pravděpodobně nahradil 13palcový MacBook Pro. V současnosti Apple stále doprodává modely s Intel procesory. Díky tenčím rámečkům bude 14palcová varianta ve skutečnosti jen o něco málo větší než současný 13palcový MacBook Pro.

Pokud by se všechny tyto spekulace potvrdily, byla by to významná změna a současně návrat k několika oblíbeným funkcím Mac počítačů. S ohledem na již působivý výkon čipu M1 ve strojích nižší třídy, jako je MacBook Air a 13palcový MacBook Pro, existuje spousta očekávání ohledně nové generace těchto Apple procesorů.

Thunderbolt nestačí

Od roku 2016 je MacBook Pro vybaven pouze porty Thunderbolt 3 a konektorem pro sluchátka. To nutí uživatele kupovat adaptéry nebo dokovací stanice pro rozšíření portové nabídky. Většina totiž potřebuje využívat další typy konektorů jako je HDMI pro připojení monitoru, USB porty na příslušenství a třeba i čtečku paměťových karet. Apple propagoval svůj přechod na zcela „thunderboltové řešení“ jako změnu k lepšímu a cestu k nejtenčímu a nejlehčímu MacBooku Pro vůbec. Rozhodnutí bylo ale kritizováno mnoha uživateli.

Není jasné, kdy přesně Apple ohlásí nové modely MacBooků Pro. Časový rámec uváděný jako „druhá polovina roku 2021“ by mohl odkazovat na září, říjen nebo listopad. Nové stroje mohou být oznámeny také na konferenci WWDC, která se odehrává v červnu s tím, že první dodávky budou k dispozici již v červenci.

Zdroj: Macrumors.com