MacBook Pro Mini-LED displej obdrží už letos. Bez Touch Baru

MacBook Pro Mini-LED displeje čekají tento rok. Po vzoru nejnovějšího 12,9palcového iPadu Pro se má dočkat i přenosný Apple počítač. Jaké další novinky čekat?

Ke konci roku se plánuje výrazné navýšení výroby Mini-LED displejů. Důvodem je uvedení přepracovaných MacBooků Pro, které právě tento nový typ displeje dostanou. Klíčový dodavatel Applu, společnost TSMT, která se podílí i na výrobě zobrazovacích panelů pro největší iPad Pro, dokázala vyřešit všechny technické překážky. Je tak připravena dodávat dostatečné množství displejů pro nadcházející řadu 14palcových a 16palcových MacBooků Pro.

MacBook Pro Mini-LED výrazně zlepší

Jak uvádí DigiTimes, TSMT zpočátku čelila výrobním omezením. Ke kompletaci displejů neměla dostatek plošných spojů a potřebné adhezní materiály. Jakmile ale upravila výrobní proces a změnila dodavatele základních desek, dosahuje nyní produkce která se blíží 95 % požadovaného objemu. Vypadá to tak, že do konce roku nebude mít problém dostát svým závakům. Apple se tedy může na dostatek displejů spolehnout a neměl by mít problém zákazníkům v krátkém termínu dodat počítačovou novinku.

Aktualizované Macbooky Pro s úhlopříčkou displeje 14 a 16 palců budou obsahovat Apple Silicon čipy příští generace. Jedná se o nástupce současného Apple M1. Dále se očekává absence Touch Baru. Ten se moc neuchytil a v současných MacBoocích Pro jej většina uživatelů ani nevyužívá. Těšit se také můžeme na návrat magnetického nabíjecího konektoru. Populární MagSafe tak čeká comeback, když podobnou technologii Apple dokázal využít i u iPhonů 12 a 24palcového iMacu.

Vrací se i další stálice

Aby toho nebylo málo, je v plánu změna designu. Ten bude počítat s užšími rámečky kolem displeje a tloušťka zařízení bude uzpůsobená tak, aby se na oba boky vešly nové konektory. MacBook Pro nebude využívat jen USB-C, ale vrátí se HDMI port na propojení s televizí nebo monitorem a slot na paměťovou SD kartu.

Řada Pro je určena profesionálům a výkon by tak měl být vyšší než u současných modelů. Sice Apple už ukázal MacBook Pro s procesorem M1, ale lze předpokládat, že se má jednat pouze o vstupní model. Nadcházející čip může být označen jako M1X nebo M2 a má výrazně zvednout výkon a snížit energetickou náročnost celého zařízení.

Zdroj: Macrumors