Po výměně baterie iPhone hlásí, že je nutný servis. Co dál?

Výměna baterie v iPhonu je po několika letech používání telefonu dobrou investicí. V některých případech se ale objevuje hláška o servisu. Co přesně znamená?

Souhrn článku pro naše zákazníky: Apple znemožňuje neautorizovaným Apple servisům měnit baterie v iPhonech tak, aby telefon po výměně zobrazoval kondici baterie v nastavení telefonu. Výměnou baterie v našem servisu však nepřijdete o žádnou funkčnost zařízení. Telefon vydrží na jedno nabití tak dlouho, jako by byl nový. Pouze se začně zobrazovat níže uvedená hláška a nebude možné sledovat stav kondice baterie. Více info v článku níže.

 

iPhone, jako každý jiný telefon má v sobě nabíjecí baterii a ta časem stárne. Podle opotřebení pak ztrácí kapacitu a po nějaké době je dobré ji vyměnit za novou. V autorizovaném servisu se výměna baterie pohybuje od 1500 Kč. Takovou částku zaplatíte u starších telefonů. U novějších je to pak ještě více. Lepší variantou je tak výměna v neautorizovaném servisu, který používá kvalitní náhradní díly. Po takové výměně se ale můžete zaleknout malé změny v systému.

Výměna baterie v iPhonu bez pomoci Applu

Ať už baterii vyměníte sami, nebo výměnu svěříte neautorizovanému servisu, může se objevit v systému překvapivá hláška. iPhone XS a novější modely totiž Apple „vybavil“ funkcí, která snadno odhalí neautorizovanou výměnu a dá to uživateli vědět. Pro majitele telefonu to pak znamená, že v položce Baterie v Nastavení uvidí informaci o tom, že v telefonu není originální Apple baterie. Naštěstí, používání iPhonu to nijak nevadí a telefon funguje naprosto stejně jako s originální baterií.

iPhone výměna baterie hláška

Podobná hláška se pak může objevit jako notifikace hned na úvodní zamčené obrazovce telefonu po jeho prvním spuštění po výměně baterie.

iPhone výměna baterie notifikace

Apple tento krok učinil záměrně a snaží se uživatele přimět k tomu, aby navštvovali autorizované servisy. K odhalení používá sofistikované řešení a speciální čip, který je umístěn na základní desce. V náplni práce má počítání počtu cyklů (úplné nabití a vybití baterie), měří kondici baterie a disponuje i ochrannými prostředky. Je tak zodpovědný za to, že telefonu se nic nestane, když dojde k přepětí proudu nebo nadměrnému zahřátí zařízení.

Neprolomitelné technické zabezpečení

U iPhone XS a novějších Apple telefonů je také vybaven unikátním identifikátorem. Ten není možné nijak zjistit (to umí jen Apple) a pokud rozezná jiné číslo u vložené baterie, tak se objeví tato hláška. Zabezpečení je tak podobné tomu, které využívá americká společnost u Touch ID pro otisk prstu nebo Face ID na detekci obličeje prostřednictvím koprocesoru Secure enclave.

Secure enclave se nedá prolomit a ani se nepředpokládá, že se tak stane v blízké budoucnosti. Nikdo tak nedokáže přepsat unikátní číslo uložené v bezpečnostním čipu. Ani v případě, že byste originální baterii vyndali z jiného telefonu, tak nebude hláška odstraněna.

Výměnou baterie v neautorizovaném servisu tedy nepřijdete o žádnou funkčnost zařízení. Telefon vydrží na jedno nabití tak dlouho, jako by byl nový. Pouze se začně zobrazovat výše uvedená hláška a nebude možné sledovat stav kondice baterie.

Pří zakoupení této služby může dojít k prodloužení dodací lhůty.