Starý Mac měl kouzlo. Jak by aplikace vypadaly v roce 1999?

Starý Mac je něco, co v dnešní době bude těžko konkurovat nejnovějším strojům. Je ale zajímavé se podívat, jak by na něm vypadaly dnešní aplikace.

Spotify a Slack ještě před 22 lety neexistovaly. Zvědavý grafický designér Michael Feeney zkusil přepracovat tyto a další aplikace pro macOS 12. Chtěl tak vidět, jak by se v roce 1999, kdy byl aktuální Mac OS 9, zobrazovaly.

Starý Mac a spousta práce

Aby mohl realizovat svůj nápad, který označuje jako (mac)OStalgie, Feeney se nejprve vrátil a analyzoval prostředí Mac OS 9 pomocí emulátoru SheepShaver. Poté vytvořil knihovnu komponent uživatelského rozhraní, které mohl opakovaně používat v průběhu projektu.

Pak vzal řadu aplikací, které jsou zásadní pro jeho každodenní pracovní postup, včetně Spotify, Slack, Zoom, Figma, TextEdit a Google Chrome, a dal jejich uživatelským rozhraním podobu z Mac OS 9. Výsledky Feeneyho projektu jsou působivé, jak můžete vidět ve vloženém videu níže. Rozhraní je nainstalováno na nový MacBook.

Pokud jde o rozdíl v uživatelském rozhraní a zkušenostmi z používání, Feeney říká:

I když se za posledních 20 let trendy designu a uživatelského rozhraní rozhodně hodně změnily, aplikace se stále chovají a vypadají velmi podobně. Koneckonců, je skutečně obtížné nahradit dobře nainstalované chování, jako je vizuální odezva při najetí myší, rolování pro další obsah, dvojité kliknutí pro spuštění aplikace atd. V podstatě, protože naše operační systémy se stále chovají podobným způsobem, tak se UI a UX mnoha našich aplikací moc nemění. Jednou z oblastí, kde se UI i UX dramaticky zlepšily jako součást operačních systémů, je přístupnost. Uvedení (a vylepšení) plnohodnotného hlasového ovládání, integrované čtečky obrazovky, tmavý režim atd. je rozhodně tím, co při zpětném pohledu na Mac OS 9 vyniklo nejvíce.

Mac OS 9 byl představen 23. října 1999 a zahrnoval internetovou podporu ihned po vybalení. Disponoval Internet Explorerem, e-mailovým klientem, převodem textu na řeč a Sherlockem 2.0. Jednalo se o vestavěný nástroje, který uživatelům umožňoval prohledávat počítač a internet. Byl tak přímým předchůdcem Spotlight v macOS. Apple ukončil vývoj Mac OS 9 v roce 2001 a byl nahrazen Mac OS X.

Vzhled si můžete do Macu nainstalovat i vy. UI Kit je k dispozici ke stažení zdarma. Podmínkou je mít účet na síti Figma.

Zdroj: Macrumors.com