iPhone 16 pravděpodobně získá exkluzivní funkce AI v iOS 18

iPhone 16 dostane speciální verzi Siri, která bude umět spolupracovat s umělou inteligencí. Má se jednat o největší novinku chystaného Apple telefonu.

Apple na konferenci WWDC v příštím roce odhalí turbo verzi Siri poháněnou velkými jazykovými modely (LLM), která bude mít premiéru v systému iOS 18. Podle nových spekulací by některé nové špičkové funkce generativní umělé inteligence mohly být exkluzivní pro modely iPhone 16.

Minulý měsíc reportér agentury Bloomberg Mark Gurman odhalil, že Apple vyvíjí velkou řadu funkcí využívajících generativní umělou inteligenci, včetně "chytřejší verze Siri" a nových funkcí umělé inteligence založených na LLM, které budou zapracovány do systémů iOS 18 a iPadOS 18. Nový iPhone a budoucí iPady tak budou zase chytřejší.

Umělá inteligence se nevyhne ani Applu

Gurman uvedl, že Apple stále diskutuje o tom, zda generativní umělou inteligenci omezí na zpracování přímo v zařízení, nasadí ji prostřednictvím cloudu, nebo zvolí hybridní přístup kombinující obojí. Ani v jednom případě nebylo zmíněno, zda některé funkce AI budou vyžadovat specifickou hardwarovou architekturu, nebo se rozšíří na všechny modely schopné používat iOS 18.

iPhone 16

Podle nových informací, které nezávisle sdílel leaker s účtem na platformě X @Tech_Reve, však iOS 18 přinese nový LLM společnosti milionům stávajících zařízení pomocí cloudové AI, zatímco nové funkce AI v zařízení pravděpodobně zůstanou exkluzivní pro iPhone 16.

Pokud jde o funkce iOS 18, Gurmanovy zdroje zmiňují přepracovanou interakci mezi Siri a aplikací Zprávy, která uživatelům umožní efektivněji pokládat složité otázky a automaticky doplňovat věty. Možná se také dočkáme automaticky generovaných playlistů Apple Music a integrace s aplikacemi pro produktivitu, jako jsou Pages a Keynote, například psaní a vytváření prezentací s pomocí AI. Zatím není známo, kde se tato patina integrace umělé inteligence promítne do nových hardwarových požadavků.

iPhone 16 s novým čipem řady A

Apple pro řadu iPhone 16 navrhuje nové čipy řady A, postavené na nejnovějším 3nanometrovém uzlu N3E společnosti TSMC. Očekává se samozřejmě zvýšení efektivity a výkonu, ale mohly by se objevit i další výhody, které se promítnou do záměrů společnosti Apple v oblasti umělé inteligence. TSMC je výhradním výrobcem výkonných procesorů H100 a A100 pro umělou inteligenci od společnosti Nvidia, což je hardware, který pohání nástroje pro umělou inteligenci, jako je ChatGPT, a který také tvoří většinu datových center pro umělou inteligenci.

Všechny modely řady iPhone 16 prý budou mít také další tlačítko, jehož účel zatím neznáme. Interní verze iPhonu 16, na kterých Apple pracuje, obsahují další kapacitní tlačítko, interně známé jako "Capture Button".

iPhone 16 capture button

Tlačítko je umístěno na stejné straně jako tlačítko napájení a jedná se o kapacitní tlačítko, které je schopné rozpoznat tlak a dotyk a po stisknutí poskytuje haptickou zpětnou vazbu. Zatím nebylo řečeno, k čemu by toto tlačítko mohlo sloužit, ale pravděpodobně by mohlo mít nepředvídatelné praktické využití v oblasti umělé inteligence.

Apple prý hodlá na výzkum AI vynakládat 1 miliardu dolarů ročně a na vývoj dohlížejí některé z největších manažerských osobností společnosti, včetně senior viceprezidenta softwarového inženýrství Craiga Federighiho, senior viceprezidenta pro strojové učení a strategii AI Johna Giannandrea a senior viceprezidenta pro služby Eddyho Cue.