Použitý iPhone může hlásit různá varování, je třeba se bát?

Použitý iPhone funguje většinou stejně dobře jako ten nový. V některých případech se ale setkáte s různým druhem varování. Co je příčinou?

Apple se snaží různě bojovat s neautorizovanými servisy a možná zbytečně. Při výměně nějakého dílu se totiž u řady z nich musí nejdřív autorizovat a pak systém uzná, že se skutečně jedná o originální díl. Pokud servis tuto autorizaci neprovede, iPhone může hlásti varování. Je ale nutné předem dodat, že žádné z varování, které tu budeme zmiňovat nemá za následek omezení funkčnosti zařízení. Většinou po určité době zmizí a uživatele nijak neomezuje.

Použitý iPhone šlape stejně dobře jako ten nový

Když byste si pořídili nejnovější iPhone rovnou od Applu a ten stejný model z druhé ruky, nepoznáte rozdíl. Pokud se původní majitel k telefonu nechoval velmi špatně a není poničený, systém na telefonu bude svištět stejnou rychlostí. Cenově samozřejmě bude použitý kus ještě levnější. Mnoho uživatelů tedy koupí použitý iPhone a pak se může občas divit, že se objeví nečekaná hláška.

Podobně se může divit ten, kdo si nechá vyměnit některou součástku v telefonu za novou. Například baterii nebo displej. Pokud totiž výměnu neprovede autorizovaný Apple servis, u novějších modelů iPhonu se objeví upozornění. Autorizovaný servis ale neznamená, že je součástka kvalitnější. Dokonce může být úplně stejná, ale neautorizovaný servis nemá možnost u Applu tuto opravu ověřit. Náš iPhone servis je toho důkazem. Při opravách nepoužíváme žádné laciné napodobeniny, ale OEM náhradní díly, které jsou na stejné kvalitativní úrovni jako ty originální. Přesto se pak můžete setkat s těmito hláškami:

 

Výměna baterie hlásí nutný servis

Asi nejčastější výměnou v iPhonu je výměna baterie. Tato součástka po několika letech už nedosahuje takové kondice a je lepší jí vyměnit a nadělit si třeba půld ne výdrže navíc. Výměna v autorizovaném servise vyjde draze, u nás se pak pohybuje výměna v iPhonu X (4 roky starý model) kolem 1500 Kč. Tedy nic, co byste si nemohli dovolit. Jenže mnohdy vás pak překvapí, že iPhone se s novým dílem „nedomluví“ a systém bude na displeji hlásit tuto hlášku.

iPhone baterie varování

Také v nastavení uvidíte tuto informaci. Tam zůstane zobrazeno, že baterie potřebuje servis. Notifikace vyskočí ale jenom jednou. Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si náš článek: Po výměně baterie iPhone hlásí, že je nutný servis. Co dál?

 

Po výměně displeje vyskakuje varování

Podobně se systém bude chovat, když vám vymění obrazovku. V tomto případě ale notifikace bude svítit na hlavní obrazovce 4 dny a poté úplně zmizí. V nastavení se pak o výměně dočtete 15 dní. Ani tady ale nejste nijak omezeni, v ověřeném servisu vám dají do telefonu srovnatelně kvalitní díl, zaplatíte nižší sumu a můžete telefon nadále bez omezení používat.

Výměna displeje iPhone

Pokud si chcete o tomto přečíst podrobnější informace, přejděte na náš článek: Varování po výměně displeje na iPhonu nijak neomezuje funkci.

Apple jistě bude nadále podobným způsobem informovat uživatele o dalších výměnách některých komponent. Lze předpokládat, že se oznámení rozšíří i na jiné často opravované součástky. V této chvíli se ale vždy jedná pouze o informativní sdělení a vše bude fugnovat v telefonu tak, jak by mělo.

Důležitá zpráva o kameře

Nově modely iPhonu řady 12 a vyšší hlásí také neoriginální kameru. I přes to, že kamera šlape tak, jak má, iPhone zkrátka nepoznává náhradní díl. Opět se není třeba něčeho bát, naši servisní technici, případně servisi, se kterými spolupracujeme používají ty nejkvalitnější díly na trhu. Apple ty své originální jednoduše neprodává.

camera message apple iphone